Sárosfa lesz az első település az országban, ahol nem egyszerű földgáz folyik majd a vezetékekben!

2022. április 27. - 11:31 | Régió

Az első falu Szlovákiában, amely a gyakorlatban is kipróbálja a hidrogén felhasználását, a dunaszerdahelyi járásbeli Sárosfa lesz.

Sárosfa lesz az első település az országban, ahol nem egyszerű földgáz folyik majd a vezetékekben!
Fotó: TASR - illusztráció

A Szlovák Gázművekhez tartozó SPP-disztribúció (SPP-D) nevű vállalat tesztprojektet indít a községben 2022. júniustól szeptember végéig, amelynek keretében hidrogént kevernek a háztartásokban felhasznált földgázhoz 10 százalékos arányban.

A cég azt tervezi, hogy 2025-ig a teljes infrastruktúráját felkészíti a hidrogénkeverésre – erről Peter Demeč, az SPP-D munkatársa beszélt kedden a Szlovák Gáz- és Olajszövetség workshopján.

Demeč elmondta, Pozsony környékén lévő településekben gondolkodtak, és ekkor jött számításba Sárosfa. A négy hónap alatt az SPP-D 300 háztartásban ellenőrzi majd a hidrogénnel kevert gáz felhasználását. Mielőtt azonban a gyakorlatban is megkezdődik a hidrogénkeverés, a település lakossága által használt kazánok, gáztűzhelyek gyártóinak is állást kell foglalniuk a módosítás kapcsán – írja a TASR hírügynökség.

Az SPP-D azért választotta a nyári időszakot a tesztfázisra, mert ekkor a alacsonyabb a gázfogyasztás, ezáltal kevesebb hidrogénre is lesz szükség. A megújuló energiaforrásokból előállított zöld hidrogén felhasználása érdekében a cég holland gyártótól vásárol tanúsítványokat.

Sárosfa polgármestere, Földváry Terézia megkeresésünkre elmondta, a gázművek küldöttsége tájékoztatta a községi hivatalt a próbaprojektről, nem volt választási lehetőségük arra vonatkozóan, hogy szeretnének-e részt venni a programban vagy sem.

„Bizonyos paraméterek szerint választották ki azt a települést, ahol ezt a próbaprojektet el lehet végezni, a lakosság számát és a gázvezetékek paramétereit tekintve pedig Sárosfa megfelelt, így ránk esett a választás” – mondta a polgármester, hozzátéve, ez egy olyan dolog lesz, amit az emberek egyáltalán nem fognak érzékelni, épp úgy használják majd az otthoni berendezéseiket, mint eddig.

„A tesztprojekt elindítása előtt a gázművek illetékesei minden érintett háztartás berendezéseit ellenőrizték, nemcsak a külsőket, hanem a belsőket is, például a gáztűzhelyeket, gázbojlereket és a gázkazánokat is. És bizony sok helyen észleltek szivárgást, úgyhogy ebből a szempontból ez egy hasznos dolog volt a háztartások számára, hiszen feltárták a hiányosságokat” – emelte ki Földváry Terézia.

A cég azt tervezi, hogy 2025 októberéig Szlovákia-szerte biztosítják a hidrogén hozzáadásának lehetőségét a földgázhoz öt százalékban, 2030-ra pedig ez az arány akár a 10 százalékot is elérheti. Ebben az esetben viszont csak a berendezések és a vezetékhálózat előkészítéséről van szó, azt egyelőre nem tudni, hogy elegendő mennyiségű hidrogén áll-e majd rendelkezésre.

Az eustream még gyorsabban szeretné felkészíteni vezetékhálózatát az ötszázaléknyi hidrogén-hozzáadásra, konkrétan a jövő év végéig szeretnék ezt a célt elérni. Rastislav Zeleňák, az eustream munkatársa leszögezte, hogy mindez bizonyos technológiák beszállítási határidején, illetve annak betartásán múlik.

Az Európai Unió is támogatja a hidrogéntermelési projektek felgyorsítását. A tervek szerint a hidrogénkeverés által évente 25-50 milliárd köbméternyi földgázt lehetne megspórolni az EU-ban.

A cselekvési terv szerint Szlovákia 2030-ban mintegy 50 000 tonna hidrogént állíthat elő, amelyet elsősorban az iparban, a közlekedésben és az energetikában használhatnak fel.


(fl/TASR)