A sárosfai incidenst bejelentő építésvezető nem gondolta, hogy ekkora pánik lesz a vége

2019. január 20. - 18:58 | Régió

A csütörtöki nagyszabású akcióval kapcsolatban, amely az R7-es építkezési területén Sárosfa határában történt, a rendőrség rémhírterjesztés ügyében indított eljárást. Az incidenst az építésvezető jelentette a 112-es segélyhívón. A Joj televíziónak nyilatkozva elmondta, pontosan mit miért tett.

A sárosfai incidenst bejelentő építésvezető nem gondolta, hogy ekkora pánik lesz a vége
Fotó: Paraméter

A munkások egy csoportja csütörtkön befejező munkálatokat hajtott végre az épülő R7-es gyorsforgalmi út Sárosfa közelében lévő hídjánál. Az építésvezető éppen a műszaki rajzokat akarta nekik átadni, amikor a munkások tájékoztatták őt az egészségügyi panaszaikról.

„Azt mondták, hogy egyre rosszabb az egészségi állapotuk, vér szivárog az orrukból és a másik nyílásból is, állandóan szédülnek, és egyre csak rosszabbul vannak“

– nyilatkozta az építésvezető, Vladimír a televíziónak. Mindez csütörtökön reggel történt az építkezésen. A munkások azt is elmondták a vezetőnek, hogy értesültek arról, hogy szennyezett földet szállíthattak az építkezésre, és féltik az egészségüket.

„Nyilvánvalóvá vált, hogy féltik az egészségüket és az életüket, és a kapott információk alapján úgy döntöttem, hogy valamit tennem kell“ – tette hozzá.

Az építésvezető először a munkahelyi egészségvédelemhez (BOZP) fordult, majd azt javasolták neki, hogy hívja a környezetvédelmi felügyelőséget. Miután elmesélte nekik a történteket, és megkérte őket, hogy biztonság kedvéért ellenőrizzék, a munkásoknak nincs mitől tartniuk. Ők azt javasolták, hogy hívja a 112-t.

„A telefonhívást regisztráló hölgynek elmagyaráztam, hogy nincs szó életveszélyes helyzetről, de meg szeretném kérni, hogy rajtuk keresztül kapcsolatba léphessek valakivel, aki a helyszínen ellenőrizné, hogy objektív információink legyenek arról, valóban veszélyes lehet-e a környezet“ – mondta.

Az építésvezető elmondása szerint arra számított, hogy érkezik majd a helyszínre egy autó, hogy lemérjék az esetleges talajszennyezés jelenlétét. „A helyszínre először a rendőrök érkeztek, majd a mentők. Ezt követően a rendőrök az építkezésről bevittek bennünket a faluba, ahol megközelítőleg három és fél órán át várakoztunk. Aztán hívtak bennünket, hogy már megérkeztek a tűzoltók is a fertőtlenítő műszerekkel, és oda kell mennünk gyalog“ – folytatta az építésvezető.

Vladimír elmondása szerint ekkor közölték velük, hogy le kell vetkőzniük, hogy fertőtleníthessék őket, ők azonban ezt elutasították, és a későbbiekben sem történt hasonló beavatkozás.

Az építésvezető nem érti, hogy miután telefonált a 112-re, miért indítottak ilyen nagy szabású akciót, amikor ő csak a terület ellenőrzését kérte szennyeződés gyanúja miatt. Úgy gondolja, hogy a hívását és a kérését valaki nem megfelelően dolgozta fel.

A Nový Čas korábban arról írt, hogy a két munkás állítólag az internetről tudta meg, hogy ha valamilyen veszélyes anyag okoz egészségügyi problémát számukra a munkahelyen, azért kártérítést kérhetnek, és ezután a nehézségeiket is ehhez a passzushoz igazították.A tűzoltók azt követően, hogy megtörtént a bejelentés a megmérgezett, végbelükből és orrukból vérző munkásokról, azonnal cselekedtek, és kivonultak.

"Ilyen súlyos gyanú esetén semmit nem mérlegelhetünk" - szögezte le Vojtech Valkovič, a Nagyszombati Kerületi Tűzoltóság vezetője.

Vladimír elmondása szerint az incidenst követően őt és a két szóban forgó munkást is elbocsátották.

Mint ismert, csütörtökön az első információk még arról szóltak, hogy valamilyen vegyi anyag szivároghat a sárosfai építkezésen, és több munkás is rosszul lett. A helyszínre érkező tűzoltók és vegyvédelmi szakemberek azonban semmilyen szennyezést nem találtak, és a munkások közül senkit nem szállítottak kórházba. A rendőrség rémhírterjesztés gyanújával indított eljárást.


Korábbi beszámolóink a történtekről (időrendi sorrendben):

Orrvérzés és ájulás Sárosfánál - vaklárma lehetett az egész

Érsek a sárosfai helyzetről: „Ezt az egészet valaki kitalálta. Valakinek ez nagyon sokba fog kerülni!”

Elvégezték a vizsgálatokat Sárosfánál - nem bukkantak veszélyes anyag jelenlétére

Munkások panaszkodtak az R7-esnél – Hányás és orrvérzés miatt fiatalok kerültek kórházba Sárosfáról: Van összefüggés?

Rejtélyes bejelentéssel indult a nagyszabású akció az R7-esnél Sárosfán

Aranyeres munkás okozta a sárosfai ribilliót?

Kiengedték a dunaszerdahelyi kórházból a sárosfai fiatalokat


(noviny.sk)