SaS: Igor Matovič politikai terroristaként túszul ejtette a vállalkozókat, és velük zsarolja a parlamentet

2022. október 25. - 12:16 | Belföld

Továbbra sem támogatja az SaS a jövő évi költségvetés elfogadását, szerintük ugyanis az energiaárak befagyasztását enélkül is meg tudja oldani a kormány. Eduard Heger kormányfő és Igor Matovič pénzügyminiszter a javaslat hétfői bemutatásán a költségvetés elfogadásától tették függővé, hogy jövőre tud-e segíteni a kormány a vállalkozóknak. Az SaS szerint azonban a kormány túszul ejtette a vállalkozókat.

SaS: Igor Matovič politikai terroristaként túszul ejtette a vállalkozókat, és velük zsarolja a parlamentet
Fotó: TASR

A vállalkozóknak javasolt segítséggel zsarolja a kormány az ellenzéket – elsősorban az SaS-t –, így akarja elérni, hogy a parlament megszavazza a 2023. évi költségvetést, állítja az SaS. A kormány hétfőn bejelentette, hogy a vállalkozók esetében is ársapkát vezet be a fölgáz és a villanyáram árára, a fölgáznál 99 euró/MWh, a villanyáramnál pedig 199 euró/MWh lesz a határ. Ha ennél magasabbra emelkedik az áram ára, a határ feletti rész 80 százalékát állja a kormány.

Marian Viskupič (SaS) szerint azonban a kormány az ideiglenes költségvetés esetén is tudná segíteni a vállalkozókat.

„Az idei költségvetés módosítása 1,5 milliárd pluszt jelent jövőre is, emellett pedig 1,5 milliárd eurót használhat fel uniós forrásokból a magas energiaárak kompenzálására” – jelentette ki Viskupič.

Az idei költségvetést a napokban módosította a parlament, 1,5 milliárddal növelték a kiadási oldalt, mert az infláció hatására ennyivel nőnek a bevételek is.

Matovič „megvezette” a vállalkozókat

A parlament pénzügyi bizottságának elnöke szerint a kormány, elsősorban Igor Matovič túszul ejtette a vállalkozókat, és általuk akarja kikényszeríteni az ellenzék támogatását a költségvetéshez. „A vállalkozókat megvezették, azt mondták, hogy csak akkor kapnak támogatást, ha elfogadja a parlament a költségvetést. Ez nem igaz, ez politikai terrorizmus Igor Matovič részéről” – jelentette ki Viskupič.

Karol Gálek (SaS) szerint a kormány egyébként sem az SaS-t akarja rávenni a költségvetés támogatását.

„Nem arról van szó, hogy mi támogassuk a költségvetést, hanem arról, hogy a fasiszták támogassák azt” – jelentette ki a gazdasági minisztérium volt államtitkára.

Az SaS elsősorban azért utasítja el az állami költségvetés megszavazását, mert elfogadhatatlannak tartják a 8,3 milliárd eurós hiányt. „Ez az államadósság hatalmas növekedését eredményezné” – magyarázta Viskupič. Figyelmeztet arra is, hogy míg 2018-ban csak 18 milliárd eurót költött a kormány, addig jövőre már 35 milliárdot akar elkölteni, vagyis csaknem megduplázta a kiadásait. Eközben az önkormányzatok költségvetése csak mintegy 20 százalékkal nőtt.

A pénzügyminiszter újabb „atombombája”

Az SaS szerint Matovič nem az energiaválság miatt erőlteti a költségvetés elfogadását, hanem egyszerűen készül a választásokra, és választási költségvetést akar elfogadtatni. „Számíthatunk Matovič újabb »atombombáira«, ezek egyike már a parlamentben is van” – magyarázta Viskupič.

Az OĽaNO képviselőinek javaslata alapján ugyanis az kormány visszafizethetné bizonyos kiadások egy részét, például a vendéglői vagy fodrászszalonokban kiállított számlák egy részét.

„A törvény azonban sem azt nem tartalmazza, hogy milyen szolgáltatásokra vonatkozna a lehetőség, sem azt, hogy a kifizetett összeg mekkora részét adná vissza az állam, erről személyesen a pénzügyminiszter dönthetne” – mondta Viskupič.

A képviselő szerint a javaslat nem segítene az érintett szektoroknak, emellett pedig felesleges költségeket okozna a megvalósítás. „Ha a kormány segíteni akarna a szolgáltatói szektornak, elég lenne csökkentenie az áfakulcsot” – magyarázta a képviselő.

- lpj -