SaS: A kormányfő és a külügyminiszter utasítsa el Danko oroszbarát politikáját

2018. június 5. - 15:44 | Belföld

Az SaS párt felszólítja Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfőt és Miroslav Lajčák (Smer-SD-jelölt) külügyminisztert, hogy foglaljanak állást Andrej Danko (SNS) parlamentelnök oroszbarát irányultságú külpolitikájával szemben.

SaS: A kormányfő és a külügyminiszter utasítsa el Danko oroszbarát politikáját
Fotó: TASR/Jakub Kotian

Az SaS ezzel Dankónak, az orosz Állami Dumában mondott hétfői (június 4.) beszédére reagált.

Richard Sulík SaS-elnök szerint a parlamentelnök eljárásmódja ellentétben áll a kormány külpolitikájával. Szerinte Danko ezzel veszélybe sodorja Szlovákia gazdasági és biztonsági érdekeit, illetve annak alkotmányos berendezkedését. „Felszólítjuk Miroslav Lajčák külügyminisztert és Peter Pellegrini kormányfőt, hogy egyértelműen foglaljanak állást ez ellen” – közölte.

Az orosz parlamentben tett látogatásaival, és az ottani kijelentéseivel Andrej Danko Európa szélsőségeseihez csatlakozott, akik Oroszországot a demokrácia intézményeinek és a demokratikus Európa liberális rendjének a rombolására használják fel – véli Martin Klus, az SaS külpolitikai kabinetvezetője.

Andrej Danko házelnök hétfőn részt vett a parlamentarizmus fejlődéséről szóló nemzetközi fórumon Moszkvában. A fórumon, melyet az orosz Állami Duma elnöke, Vjacseszlav Vologyin kezdeményezett, Danko nyitóbeszédet mondott.

Beszédében megismételte az orosz Állami Dumában tett tavalyi kijelentését: „Erős Oroszország nélkül nem lehetséges a világbéke.“ Danko továbbá bírálta az Oroszország ellen bevezetett szankciókat, melyek szerinte nem jelentenek megoldást. A megoldás szerinte a nyílt párbeszéd, a barátság, a szeretet és a megértés. Később azt is hozzátette: „Legyünk büszkék a saját országunkra, és tegyünk meg mindent azért, hogy jó viszonyban legyünk az oroszokkal, az amerikaiakkal és a kínaiakkal.“

Peter Susko, a Külügyminisztérium szóvivője azt mondta Danko hétfői beszédéről, hogy a parlament elnöke nem beszélte meg ezt a külügyi tárcával.

TASR