SaS: A páciensek jövőre fizetni fognak a külön időpontért

2018. december 14. - 16:22 | Belföld

A páciensek jövőre akár harminc eurót is fizethetnek, ha külön időpontot kérnek valamelyik orvostól – figyelmeztet az ellenzéki SaS.

SaS: A páciensek jövőre fizetni fognak a külön időpontért
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Jana Cigániková és Eugen Jurzyca képviselők szerint a betegek így kétszeresen fizetnek, ugyanis fizetik az egészségügyi biztosítást és a rendelési díjat is. A képviselők szerint az is példátlan, hogy az embereknek az elsődleges ellátásért kell fizetniük. Cigániková változást szeretne – véleménye szerint az egészségügyi ellátást teljes egészében az egészségügyi biztosítónak kellene állnia, és az embereknek meg kellene hagyni a lehetőséget, hogy maguk döntsék el, szeretnének-e külön időpontot, amelynek költsége nem haladhatná meg a tíz eurót.

„Az Egészségügyi Minisztérium garantálja, hogy a rendes rendelési idő alatt a pácienseknek nem kell semmilyen díjat fizetniük az egészségügyi ellátásért"

– áll a tárca reakciójában.

A törvény értelmében az orvosok plusz időpontokat vezethetnek be a rendelési időn felül. Ezekért az időpontokért, tekintve, hogy az egészségügyi biztosító nem állja őket, külön díjat fog kelleni fizetni, amelynek nagysága harminc euróig terjedhet. A változtatást a parlament még tavaly fogadta el, később azonban a hatályba lépését áthelyezte 2019 januárjára.

Andrea Kalavská egészségügyi miniszter (a Smer-SD jelöltje) hozzáteszi, hogy a plusz rendelési idő korlátozott lesz, tehát semmilyen módon nem fogja befolyásolni az ingyenes egészségügyi ellátást.

„Az egészségügyi biztosító által fedezett egészségügyi ellátás díjazását továbbra sem tartjuk helyénvalónak"

– mondta a miniszter.

Ezek a rendelési órák nem gátolják majd a rendes időben várakozó pácienseket. „Ezzel az intézkedéssel segíteni szeretnénk a gazdaságilag aktív lakosságot, de semmiképpen sem engedjük, hogy azok a páciensek, akik nem szeretnének hozzáfizetni az ingyenes ellátáshoz, bármilyen módon korlátozva legyenek“ – magyarázta Kalavská.

A tárca hangsúlyozza, hogy az egészségügyi ellátás továbbra is díjmentes lesz, az embereknek egy centtel sem kell többet fizetniük érte, mint eddig. Hozzáteszik, hogy a harminc euró a maximális összeg, ami nem azt jelenti, hogy a páciensnek minden esetben ennyit kell majd fizetnie. Az összeg a vizsgálat típusától függ. „A kivizsgálás átlagosan hét-tíz euróba kerül" – mondják a tárca munkatársai.

Az intézkedést Mária Lévyová, a Páciensek Jogvédő Szövetségének elnöke és Marián Šóth, a Magánorvosok Szövetségének elnöke is pozitívan értékelte.

TASR