SaS: A rendkívüli ülés meghiúsulásáról nem az ellenzék tehet

2019. szeptember 6. - 19:31 | Belföld
SaS: A rendkívüli ülés meghiúsulásáról nem az ellenzék tehet
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Ezt Richard Sulík, az SaS elnöke közölte, aki szerint Pellegrini Szlovákia eddigi leggyengébb kormányfője. Sulík megjegyezte: mindent megtesz azért, hogy az ellenzéki képviselők hétfőn ott legyenek az ülésen, és egyértelművé váljon, hogy a kormány akadályozza az ülés megvalósulását, nem pedig az ellenzék.

Az SaS szerint a kormány képviselői akadályoztatták az ülést, mert nem akarták hallani az igazságot.

„Az SaS-ből egy képviselő kivételével, aki szolgálati úton volt, mindenki jelen volt. A kormányból hárman képviseltették magukat. Ha összeszámolják, így akkor sem nyithatták volna meg az ülést, ha minden ellenzéki képviselő jelen lett volna. Elutasítjuk azokat az állításokat, melyek szerint az ülés meghiúsulásáról az ellenzék tehet”

– mondta Sulík.

Igor Matovič, az OĽaNO vezetője a meghiúsult ülés után tartott sajtótájékoztatóján gyávának nevezte Pellegrinit, aki szerinte fél a bizalmi szavazástól. Hozzátette: a kormányfő a maffiát védi, ezért nem maradhat a posztján. Az ülés meghiúsulásával kapcsolatban elmondta: nem az ő feladata, hogy az ellenzéki képviselőket behívja a munkahelyükre. Példaként Miroslav Beblavý független képviselőt és Marian Kotleba (ĽSNS) pártelnököt említette.

Az ellenzék azért akarja leváltani a kormányfőt, mert nem javasolta Monika Jankovská (Smer-SD) leváltását az igazságügyi államtitkári posztjáról. Az államtitkárról olyan információk jelentek meg, melyek szerint kapcsolatban volt Marian K-val, akit többek között Ján Kuciak újságíró és jegyese meggyilkolásának a megrendelésével vádolnak. A kormány nem ért egyet Pellegrini leváltásával. Jankovská időközben önként lemondott az államtitkári funkciójáról.

A kormányfő elutasította azokat az állításokat, melyek szerint fél a bizalmi szavazástól. Azt mondta, ott lesz a jövő hét hétfőre halasztott ülésen.

TASR