SaS: Richard Sulík listáján nem fognak szerepelni Ľubomír Galko és Juraj Rajtár emberei

2019. szeptember 26. - 16:10 | Belföld

Richard Sulík, az SaS elnöke olyan jelöltlistát fog az ún. jelölő kongresszus elé terjeszteni, amelyen nem fognak szerepelni a Ľubomír Galko alelnökhöz és Jozef Rajtár képviselőhöz közeli emberek.

SaS: Richard Sulík listáján nem fognak szerepelni Ľubomír Galko és Juraj Rajtár emberei
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Sulík ezt a csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be.

Hozzátette: a listán nincs helyük olyan embereknek, akikről nem lehet bizton állítani, hogy stabil és megbízható partnerek lennének.

„Fennáll a veszélye, hogy a választások után elhagyják az SaS-t, a SaS képviselői klubját "

- mondta Sulík. Feltételezi, hogy néhányan kilépnek a pártból, és személyes felelősségvállalásra szólította fel a tagokat.

Sulik azt mondta, nem akarja, hogy rajta legyenek a listáján azok, akik megkérdőjelezték a szeptemberi rendkívüli kongresszus összehívását, ahol a SaS vezetője megerősítette pozícióját. Galko és Rajtar mellett a kongresszus összehívását és az ott született döntést Jana Kiššová, a párt alelnöke és a párt parlamenti klubjának elnöke, Natália Blahová sem tartotta elfogadhatónak. Ezután a párton belül Demokratikus mag néven platformot alakítottak.

A SaS vezetője megismételte, csak olyan jelöltek neve lesz a választási listán, akikért „tűzbe tenné a kezét”, és akik száz százalékos garanciát jelentenek arra, hogy a választások után stabil lesz a párt parlamenti klubja.

„Kezeskedem ezért, e kritériumok alapján állítom össze a jelöltlistát"

- mondta Sulík.

Sulík azt is elmondta, sajnálja, hogy Kiššová nem akar rajta lenni az általa javasolt listán, pedig a harmadik helyet kínálta fel neki. Ő lesz a listavezető, a második helyen pedig Lucia Ďuriš Nicholsonová EP-képviselő neve szerepel.

A SaS rendkívüli jelölőkongresszusa október 5-én lesz Jasnán, Sulík a tagság negyedének kérésére hívta össze a tanácskozást. A kongresszuson hagyják jóvá a tagok a választási listát.

TASR