SaS: Szávay miatt a Smer ismét építhet a magyar kártyára

2015. október 16. - 15:58 | Belföld

A SaS semmilyen alapvető problémát nem lát abban, ha a magyar Országgyűlés egy képviselője, Szávay István kapcsolattartó irodát nyit Dunaszerdahelyen. Csak annyi, hogy "azt a nacionalista, revizionista Jobbik alelnöke teszi, a provokációra való törekvéséről pedig bizonyára kevesen kételkednek" - mondta Martin Klus, a SaS külpolitikai szakértője.

SaS: Szávay miatt a Smer ismét építhet a magyar kártyára
Szávay István (Fotó: Paraméter)

"Ezt a lépést a szlovákiai választási kampányba történő beavatkozásnak tekintjük. A magyar revizionisták, soviniszták a menekültkrízis után egy újabb égi ajándék a kormányzó Smer-SD-nek, amely ismét építhet a már bevált magyar kártyára, és megduplázhatja választói veszélyérzetét.

Klus megjegyzi, hogy már a múltban is tanúi lehettünk, ahogy "a magyar radikálisok végeredményben hozzásegítették a hatalomhoz a HZDS-t és az SNS-t, amelyek nacionalistái pedig szétlophatták az ország vagyonát". A párt szerint ugyanis a HZDS és az SNS ezáltal belehelyezkedhetett a szlovák nemzetet a magyar irredentáktól megmentők szerepébe.

Emlékeztetnek arra, hogy a kormány már aktivizálta magát, követelik az iroda bezárását, a diplomácia is készül közbelépni, Peter Pellegrini házelnök pedig törvénymódosítást szorgalmaz, amellyel külföldi politikusok számára megtiltanák a szlovákiai irodanyitást.

"Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy ne engedjenek a hisztériakeltésnek és ne hagyják magukat becsapni ilyen olcsó politikai trükkökkel. A szélsőségesek a Duna mindkét oldalán éppen a félelemkeltésre építenek, tehát ne aléljunk el Szávay előtt, hiszen Szlovákia nem Magyarország egy protektorátusa, hanem egy szuverén ország" - jegyezte meg Klus.

TASR/para