SaS: A tárgyalások újrakezdése jobb lenne, mint a megállapodás nélküli brexit

2019. január 16. - 16:10 | Belföld

A Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépéséről szóló tárgyalások újrakezdése jobb megoldás lenne, mint a megállapodás nélküli kiválás, áll az SaS párt szerdai állásfoglalásában, mellyel a liberálisok a brexitről szóló megállapodás keddi brit alsóházi elutasítására reagálnak.

SaS: A tárgyalások újrakezdése jobb lenne, mint a megállapodás nélküli brexit
Fotó: TASR

„Úgy vélem, még nem merítettük ki az összes lehetőséget arra, hogy megszülethessen egy mindkét fél számára kielégítő megállapodás. Megéri ezen dolgozni, még olyan áron is, hogy elhúzódik az egész eljárás, és bonyolultabbak lesznek az európai parlamenti választások”

– jelentette ki Martin Klus, az SaS parlamenti képviselője. Hozzátette: nem látna problémát abban, ha a májusi választásokon Nagy-Britannia képviselői is indulnának, még ha csak rövid időre választanák is meg őket.

A megállapodás nélküli kiválás az SaS szerint komoly gazdasági károkhoz, illetve politikai instabilitáshoz és a populista baloldal előretöréséhez vezethet Nagy-Britanniában.

„Ezt semmiképpen nem kívánhatjuk Szlovákiában sem. Bármennyire is szimpatikus számunkra az összes többi alternatíva, beleértve az újabb népszavazást, vagy a brexitfolyamat leállítását, a politikai kultúra jelenlegi állása és a brit politikai rendszer mellett ezek bekövetkezése nem túl valószínű”

– tette hozzá Klus.

A brit parlament alsóházának elsöprő többsége kedden (1. 15.) elutasította a megállapodást, amelyet Theresa May miniszterelnök kormánya kötött Brüsszellel. A megegyezést csupán 202 képviselő támogatta, az ellenszavazatok száma 432 volt. A kilépés március 29-én esedékes. Amennyiben a megállapodást addig nem fogadják el, illetve nem iktatják törvénybe, fennáll a rendezetlen kiválás (az ún. kemény brexit) veszélye.

Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő sajnálattal vette tudomásul a brit parlament brexitmegállapodásról hozott döntését. A miniszterelnök szerint fel kell készülni arra a lehetőségre is, hogy Nagy-Britannia megegyezés nélkül fog kilépni az EU-ból. Hozzátette: Szlovákia kész olyan megoldásokat keresni még március 29-ig, amelyek biztosítanák, hogy a brexit a lehető legkisebb negatív hatással legyen a polgárok és a vállalkozók életére.

Pellegrini hétfőre, január 21-re összehívta a brexittel foglalkozó tárcaközi koordinációs csoport ülését, hogy megvitassák, Szlovákia mennyire felkészült az Egyesült Királyság EU-ból való kiválására.

TASR