Sáskajárás fenyegeti Ugandát, Dél-Szudánt és Etiópiát

2020. január 24. - 14:40 | Külföld

A jelenleg Kelet-Afrikában pusztító egyiptomi vándorsáskahadak Uganda, Dél-Szudán és Etiópia felé haladhatnak tovább.

Sáskajárás fenyegeti Ugandát, Dél-Szudánt és Etiópiát
Fotó: AP

Stephen Njoka, az egyiptomi vándorsáskák megfékezésére szakosodott kenyai szervezet (DLCO) igazgatója beszámolt róla, hogy a rovarok, amelyek 2019 decemberében Kenya északi részén kezdték meg pusztításukat, megindultak az ország délnyugati része felé.

A szakértő rámutatott: a megelőző intézkedések hiánya, valamint a vándorsáskák nagy mobilitása és reproduktív potenciálja miatt magas a kockázata annak, hogy az említett, Kenyával szomszédos országokat is letarolják a sáskák. Njoka elmondta: meg akarják akadályozni a rovarok továbbvonulását, de kérdéses, hogy sikerrel járnak-e.

Az igazgató aláhúzta: az általa irányított szervezet a rovarirtós permetezésen kívül oktatást is biztosít helyi tisztségviselőknek.

Bukar Tijani, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) regionális képviselője az emberek megélhetését és az élelmiszerbiztonságot érintő fenyegetésnek nevezte a sáskajárást. Tijani szerint mindent megtesznek, hogy elkerüljék az élelmiszerválság fokozódását.

A vándorsáskák eddig több tízezer hektárnyi növényzetet legeltek le Szomáliában és Kenyában. A mostani az elmúlt 25 év legsúlyosabb sáskainváziója az Afrika szarvának is nevezett régióban.

MTI

Címkék: sáskajárás