Sátor Lajos egy élő halott? Gyilkosa szerint a maffiafőnök halála csak színjáték volt

2023. február 7. - 19:01 | Régió

Kedden (február 7.) megkezdődött Horváth Lehel büntetőperének újratárgyalása a Specializált Büntetőbíróságon Bazinban (Pezinok). 

Sátor Lajos egy élő halott? Gyilkosa szerint a maffiafőnök halála csak színjáték volt
Horváth Lehel a bazini Specializált Büntetőbíróságon 2023. február 7-én - A fotóra kattintva KÉPGALÉRIA nyílik! (Fotók: Paraméter)

A tárgyalás a Legfelsőbb Bíróság tavaly szeptemberi döntésének ismertetésével kezdődött. A 69 oldalas ítéletből kiderült, hogy:

  • Indokolatlanul állapították meg az eredeti ítéletben, hogy az életfogytig tartó büntetésen kívül más nem is jöhetett szóba Horváth Lehel esetében.
  • Az első fokú ítélet egyáltalán nem vette figyelembe Horváth Lehel korábbi hatóságokkal való együttműködését, és a bíróság nem foglalkozott azzal sem, hogy a vádlott korábban milyen mértékben járult hozzá a Sátor-féle maffia által elkövetett bűncselekmények felderítéséhez.
  • A Reisz Andor, D. János, L. Gellért és Sátor Lajos sérelmére elkövetett gyilkosságok esetén nem került bizonyításra, hogy Horváth részéről szándékos emberölésekről volt szó.
  • Alaptalanul állapították meg az ítéletben, hogy Horváth Lehel otthona rejtekhelyként szolgálhatott Sátor Lajos számára.
  • A Karika-gyilkosság esetében nem értékelték ki a vádlott védekezését, és az általa elmondottakat nem konfrontálták Sátor bérgyilkosainak (Nagy Zsolt és Bugár György) tanúvallomásaival.

A kifogásolt dolgok miatt a fellebviteli szerv, vagyis a Legfelsőbb Bíróság arra kötelezte az első fokú Specializált Büntetőbíróságot, hogy tegye egyértelművé a vitatott részleteket, végezze el a bizonyítást, amit akár ki is bővíthet, és hogy későbbi ítéletében alaposan indokolja meg az egyes megállapításait.

Kezdődhet minden elölről

Az ügyet bonyolítja, hogy az illetékes bírósági szenátus összetétele azóta megváltozott. A Pamela Záleská által elnökölt háromtagú szenátus másik két tagja Ján Buvala és Emil Klemanič voltak, ám Klemanič azóta már a Legfelsőbb Bíróság bírájaként dolgozik. Helyére Milan Cisarik érkezett, és mivel a szenátus új taggal bővült, a vádlott beleegyezését kellett kérni ahhoz, hogy az új eljárásban csupán a Legfelsőbb Bíróság által vitatott részleteket tárgyalják meg. Mivel Horváth ebbe nem egyezett bele, eldőlt: az egész bizonyítási eljárást elölről, teljes egészében újra le kell folytatni.

Az előző eljárás - a fellebbezéssel együtt - másfél évet vett igénybe.

Öt év rács mögött

Horváth Lehel immár ötödik éve van előzetes letartóztatásban. Szlovákiában öt év a vizsgálati fogság maximális időtartama, ő azonban mégsem szabadulhat. Ennek oka, hogy 2018-ban a felesége - akitől azóta már elvált - sérelmére elkövetett gyilkossági kísérlet gyanúja miatt került előzetesbe, ahonnan bő két év után szabadlábra helyezték, majd pár nappal ezután megint vizsgálati fogságban került, de már az ellene felrótt maffiavádak és gyilkosságok miatt. Mivel fogságban tartását onnantól az előzőtől eltérő bűnügyek indokolták, "újraindult az óra", és immár közel három éve van vádlottként rács mögött. Ha 2018-ban a hatóságok az említett maffiavádak miatt helyezték volna előzetesbe, és közben egyáltalán nem engedték volna ki, akkor ma már szabadlábon védekezhetne.

Mielőtt Horváth vallomást tett volna az új eljárásban, kérelemmel fordult a bírósági szenátushoz. Elsősorban azt kérte, helyezzék őt a trencséni börtönkórházba, mivel súlyos egészségügyi gondokkal küszködik. Ennek a bíróság nem tett eleget, mivel a szenátus álláspontja szerint erre nincs semmilyen hivatalos indok, és ez ügyben amúgy is a börtön igazgatósága illetékes.

Horváthnak viszont volt olyan igénye is, aminek a bíróság eleget tett. A vádlott ugyanis azt kérte, helyezzék őt át egy lakhelyéhez közelebbi intézetbe, hogy könnyebben tudja tartani a kapcsolatot családjával. Eddig ugyanis előzetes letartóztatását Zsolnán töltötte, ami nemcsak messze van Dunaszerdahelytől, hanem országosan is hírhedten pocsék körülmények közt töltik ott vizsgálati fogságukat a fogvatartottak. A bíróság elrendelte, hogy költöztessék át Horváthot a pozsonyi börtönbe, és tartsák őt ott a bírósági eljárás végéig.

Sátor Lajos, az élő halott

A formaságok megtárgyalását követően aztán következhetett Horváth kihallgatása, ami egy egészen erős kijelentéssel kezdődött.

"Sátor él, nem lett megölve, az egy megjátszott dolog volt. Egy színdarab."

- szögezte le Horváth Lehel, aki az előző eljárás folyamán többnyire hallgatásba burkolózott. Most megtörte ezt a csendet, és azt állítja: hazudott, amikor 2016-ban felkereste a rendőrséget, és a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökségen azt mondta, 2010 decemberében lelőtte Sátor Lajost.

Az általa prezentált új verzió szerint akkoriban meg is ijedt a hamis tanúzás esetleges következményeitől, egy rendőrrel közölte is, hogy nem mondott igazat, aki viszont azt tanácsolta neki, hogy már maradjon az eredeti verziónál, miszerint ő volt Sátor gyilkosa. Horváth - mivel állítólag büntetlenséget vagy felfüggesztett börtönbüntetést "ígértek" neki - kitartott eredeti vallomása mellett.

A vádlott azonban arra nem adott magyarázatot, hogy Sátor 2010-es eltűnése után majdnem hat évvel miért ment el a NAKÁ-ra bevallani a maffiafőnök meggyilkolását, ha az emberölést valójában nem követte el.

"Semmit nem követtem el, amivel vádolnak. Amit elkövettem, azt a Sátortól való pánikszerű félelmemben követtem el. És soha, senkit nem öltem meg"

- nyilatkozta Horváth, célozva arra, hogy voltak olyan Sátorék által elkövetett gyilkosságok, melyek után Sátor parancsára segített a maffiának eltüntetni egyes áldozatok holttestét.

Horváth védekezésének pikantériáját nemcsak az adja, hogy most azzal rukkolt elő, 2016-ban hazudott a rendőrségi kihallgatásán, vagy épp a Paraméternek adott interjújában.

Hiszen ha most igazat mond, akkor hazudott 2018-ban - még tanúként - a csallóközi maffiaper során is, ahol részletesen elmondta, hogyan végzett saját kezűleg Sátor Lajossal. Akkor az ő vallomása alapján ítélték 25 év fegyházbüntetésre a Sátor-gyilkosság miatt Kádár Krisztiánt és Zakál Ferencet is, majd nem sokkal később a Dunaszerdahelyi Járásbíróság ezt az ítéletet is figyelembe véve hivatalosan is halottnak nyilvánította a dunaszerdahelyi maffia egykori vezéralakját.

Nőügy miatt engedelmeskedett

Horváth most azt mondja, hogy részt vett a vádiratban neki felrótt bűnügyekben, de azokat csak a Sátortól való pánikszerű félelmében követte el, félelmét pedig szerinte egy korábbi nőügye indokolta. Elmondása szerint ugyanis "szorosabb kapcsolata" volt egy nővel, aki később Sátor Lajos második gyerekének anyja lett, és Sátor emiatt neheztelt rá.

"Sátor be volt rúgva, és a mai napig nem felejtem el, beégett az egész jelenet, mintha csak most történt volna. Azt mondta, hogy egyetlen nőt szeretett az életében, és csak azért nem volt vele, csak azért nem éltek együtt, mert a nőnek velem is volt viszonya"

- vallotta Horváth, hozzátéve: ezután úgy érezte, Sátor bármikor megölheti őt az ügy miatt. Elmondása szerint miután 2001-ben eltűnt a hidaskürti Cs. János, aki az azóta napvilágra kerülő információk szerint Sátor akkori feleségével folytatott viszonyt, Horváth már nem érezte magát biztonságban, és előbb Magyarországra, majd Horvátországba költözött. Külföldről aztán azért tért vissza, hogy átvegye előző házasságából származó négy gyereke fölött a felügyeletet.

Mivel Horváth szoros barátságot ápolt a Sátor jobbkezének tartott Reisz Andorral, utóbbi megóvta őt Sátortól, akitől továbbra is tartott. A vádlott úgy véli, Reiszhez fűződő viszonya miatt nem húzták bele különböző bűncselekményekbe, ám miután Reisz meghalt - korábbi beismerő vallomása alapján Horváth csontozta ki és darálta le a férfi holttestét - már nem volt más választása, mint mindenben engedelmeskedni Sátornak.

"Azután már semmilyen más választásom nem volt, mint megtenni Sátornak, amit kér, mert már nem volt az Andor, aki megvédjen, aki tartsa fölöttem a védő kezét. (...) Az igaz, hogy elbágereztem azokat az embereket, akiket odahozott, mert nem volt más választásom. Ez az egyetlenegy bűnöm, amit elkövettem. Ha ellenálltam volna, Sátor megölt volna."

- jelentette ki Horváth. Mivel a vádlott kihallgatása a délutáni órákig tartott, a bíróság úgy döntött, hogy az egyes gyilkossági ügyekről már csak a következő tárgyalási napon, március 16-án fogják kifaggatni a vádlottat. Miközben az őrség kivezette a teremből Horváth Lehelt, megkérdeztük tőle, hol van most Sátor Lajos, amire ő így felelt:

"Kérdezze meg tőle."

(Barak Dávid)