Sátor Lajos egyik "legjobb" embere már Magyarországon van

2021. december 1. - 11:10 | Régió

Német és osztrák rendőrök egy 1999-ben elkövetett magyarországi gyilkosság gyanúsítottját vitték Magyarországra november utolsó napján - derül ki a magyar rendőrség hivatalos tájékoztatásából.

Sátor Lajos egyik "legjobb" embere már Magyarországon van
Bodokyt a Terrorelhárítási Központ kommandósai szállították az osztrák-magyar határról Budapestre, az illetékes nyomozótiszt elé (Fotó: Police.hu)

A gyanúsított személyében arról a Bodoky Károlyról van szó, akit a magyar Nemzeti Nyomozó Iroda életvédelmi és célkörözési főosztályának kérelmére a német hatóságok fogtak el még októberben.

A szlovákiai Rimaszombatból származó férfit egy bajor kisváros szupermarketében tartóztatta le a német rendőrség speciális alakulata, zsebében kis mennyiségű amfetamint is találtak. Legnagyobb bűne azonban nem ez volt, hanem az, hogy ősszel egy 1999-es budapesti leszámolás miatt adtak ki ellene nemzetközi elfogatóparancsot. Október 8-án vele egy időben Budapesten fogták el "sorstársát", a Turek néven ismert Haris Sándort - aki évekkel ezelőtt Debreceni Alexre változtatta nevét.

A magyarországi nyomozás - melyhez nagy segítséget nyújtottak a szlovák hatóságok is - szerint 1999. február 2-án Budapest XV. kerületében, a Szent Korona útján található egyik vendéglátóhelyen ismeretlen tettesek megöltek egy magyar férfit és bolgár állampolgárságú testőrét. A magyar áldozat Döcher György volt, aki a 90-es években Turek legközelebbi barátja és bűntársa volt különféle bűncselekményekben.

A rendőrség szerint Turek az akkor épp Magyarországon bújkáló Sátor Lajos embereivel ölette meg Döchert, majd cserébe részt vett az 1999-es dunaszerdahelyi tízes gyilkosság elkövetésében. Bodoky Károly pedig nagy valószínűséggel társtettesként vett részt a budapesti és a dunaszerdahelyi leszámolásban is.

Bodoky Károly 2020-ban a Nagyszombati Járásbíróság folyosóján, és egy 90-es évekből származó rendőrségi felvételen (Forrás: Paraméter)

Októberi letartóztatását követően Bodokyval szemben kiadatási eljárás vette kezdetét Németországban, amely november végére sikerrel lezárult. A német hatóságok az osztrák rendőrség közreműködésével kedd este, november 30-án Hegyeshalomnál átadták a magyar rendőröknek Bodokyt, akit aztán a TEK műveleti egységei szállítottak Budapestre az illetékes nyomozótiszt elé.

A rendőrök gyanúsítottként hallgatták ki őt az említett budapesti gyilkossággal kapcsolatban, majd őrizetbe vételét követően indítványozták előzetes letartóztatását.

A magyar hatóság egy videót is közzétett Bodoky Magyarországra szállításáról:

A rimaszombati származású Bodoky Károly Kassán, középiskolás évei alatt ismerkedett össze olyan dunaszerdahelyi személyekkel, akik később a csallóközi alvilág jelentős alakjai közé tartoztak.

Miután 2016-ban a szlovák rendőrség elfogta az egykori Sátor Lajos-féle dunaszerdahelyi bűnszervezet életben lévő tagjait, Bodoky neve nemcsak a budapesti bűntény, illetve a tízes gyilkosság kapcsán merült fel. A rendőrök szerint társtettesként részt vett az 1997-es dunaszerdahelyi Csémy-gyilkosság elkövetésében, és Sátor Lajossal még legalább két további személyt is likvidálhatott - az ő holttestüket azonban eddig nem sikerült megtalálni. Bodoky a maffiavezérrel nagyon szoros kapcsolatot ápolt, amiről az is tanúskodik, hogy a 2000-es években súlyos drogproblémái ellenére Sátor nem mondott le róla és tovább támogatta őt, pedig a bűnszervezet történetében az ily módon "elgyengülő" és megbízhatatlanná váló bandatagokkal Sátor egytől egyig leszámolt.

(Barak Dávid)