Sátor Lajos sosem hagyta otthon a kameráját, és simán eljárt edzeni a bősi birkózókkal

2021. május 31. - 22:50 | Régió

Lassan a végéhez közeledik a tanúk kihallgatása a Horváth Lehel, és vádlottársa, K. Iván ellen zajló büntetőper során.

Sátor Lajos sosem hagyta otthon a kameráját, és simán eljárt edzeni a bősi birkózókkal
Sátor Lajos és Horváth Lehel vádlottársa, K. Iván egy archív felvételen (Forrás: Paraméter)

Bár a 22 éves börtönbüntetését töltő gyilkos, Nagy Zsolt május 24-i és május 25-i tanúvallomásával mondhatni véget ért a „nagy kaliberű“ tanúk faggatása, azért a Specializált Büntetőbíróságon folyó maffiaper május 31-i tárgyalása is tartogatott érdekes beszámolókat. Még akkor is, ha a hétfőre beidézett hat tanúból csak négyen jelentek meg a bíróságon.


Maffiavád, öt gyilkosság, és egy nagy értékre elkövetett lopás – erről szól a Horváth Lehel ellen zajló büntetőper. Összes kapcsolódó cikkünk:

DUNASZERDAHELYI MAFFIA

HORVÁTH LEHEL

ALSÓHATÁRI MAFFIAPER

Elsőként ifj. M. József járult a bírósági szenátus elé, mégpedig azért, mert családja közeli kapcsolatot ápolt Sátor Lajossal. Az ő apja egyébként M. József volt galántai rendőr, akit április végén ugyanebben az ügyben szintén tanúként hallgattak ki. Miután a maffiafőnök 2010. december 2-án felszívódott, a tanú az apjával, valamint Nagy Zsolttal elment Horváth Lehelhez, hogy a vádlottat kérdőre vonják Sátor hollétével kapcsolatban. Ifj. M. József felidézte, hogy a látogatás alkalmával Horváthtól nem tudtak meg semmit, viszont az aznap szállingózó hóban bágernyomokat láttak a vádlott csótfai telkén.

„Féltette az életét, úgy gondolta, hogy a sajátjai közül valaki meggyilkolja“

– indokolta a férfi azt, hogy miért akarta Sátor Lajos több, mint egy évtizedes bújkálás után feladni magát a rendőrségen. Bár az is igaz, hogy ifj. M. József szerint Sátor a bújkálást nem vitte túlzásba, a tanú például egyszer saját szemével látta, ahogy a bandavezér még egy hivatalba is bement intézkedni egy autó adás-vétel miatt.

Horváth Lehel és K. Iván a Specializált Büntetőbíróság egy korábbi tárgyalásán (Fotó: Paraméter)

A kihallgatás során fény derült arra is, hogy Sátor mindig magánál hordott egy kistáskát, amiben többnyire benne volt a pisztolya, a titkosszolgálati igazolványa – amiről később bebizonyosodott, hogy hamis volt –, de ami sosem hiányzott a „tarisznyából“, az Sátor fényképezőgépe volt.

„Szívesen videózott és fotózott“

– mondta az alvilági vezetőről ifj. M. József. A Sátor-gyilkossággal kapcsolatban több saját információt nem is tudott felidézni, elmondása szerint a bűntény részleteiről később csak a sajtóból értesült.

„Kiforgat mindent, mint egy kígyó, olyan mint az apja“

– véleményezte az elhangzó tanúvallomást Horváth Lehel. Szerinte ifj. M. József bosszúból állít róla igaztalan dolgokat. Erre akár még oka is lehetne a tanúnak, hiszen apja korábban amiatt volt vizsgálati fogságban, hogy marihuánatermesztéssel vádolta meg a bíróság, és nem mellesleg a bűncselekmény elkövetésének helye Horváth csótfai birtoka volt.

Idősebb M. József a Horváth Lehel ellen zajló maffiaper egy korábbi tárgyalásán (Fotó: Paraméter)

Idősebb M. Józsefet később egyébként felmentették a drogvádak alól, ahogy vádlottársát, Haris „Turek“ Sándort is, aki Molnárhoz hasonlóan szintén Sátor közeli barátja volt. A hamis vádban minden jel szerint nagy szerepet játszott az a korrupció miatt elítélt volt rendőr, Šaróka István, akit tavaly ősszel ítélt feltételes szabadságvesztésre és pénzbüntetésre a Specializált Büntetőbíróság.

Ettől még persze elgondolkodtató, hogyan kerülhetett bizalmas, kimondottan baráti viszonyba M. József egykori vezető beosztású rendőr az 1999-es dunaszerdahelyi tízes gyilkosság, vagyis az európai alvilág valaha volt legnagyobb nyilvános leszámolásának megrendelőjével, Sátor Lajossal...

Sátor Lajos Bősre járt edzeni

A bíróság hétfőn kihallgatott egy férfit, aki a dunaszerdahelyi bűnszervezet dióspatonyi cigarettagyárában dolgozott, majd egy nőt is, akit egy ismerőse vett rá arra, hogy céget alapítson, majd a vállalkozás nevében egy gépkocsit vásároljon – amit végül Sátor Lajos használt.

Az utolsó tanú egy férfi volt, akit múlt heti kihallgatásán Nagy Zsolt is szóba hozott. Ő biztonsági őrként dolgozott, és mivel nem volt a bűnszervezet tagja, Nagy a feltűnés elkerülése végett többször megbízta őt, hogy Sátor Lajost furikázza.

A tanú egyébként a bősi birkózóklubon, és a szintén bősi Csörgő Juditon keresztül ismerkedett össze Sátorral, amikor utóbbiak cége, a JOSTAV támogatni kezdte ezt a sportot a csallóközi városban.

Balra Sátor Lajos egykori igazolványképe, jobbra pedig a 2018-ban elhunyt Csörgő Judit egy 2016-os felvételen a Specializált Büntetőbíróság folyosóján

„Sátor járt hozzánk a terembe edzeni is“

– hangzott el a tanútól, aki Sátor halála előtt nem sokkal találkozott is a maffiafőnökkel.

„Segítettem neki tűzifát pakolni a házánál. Kérdezte tőlem, mi a tervem a hétvégére, amire azt mondtam, hogy születésnapom lesz, és ünnepelni fogok. Még gratulált is“

– emlékszik vissza a férfi, hozzátéve, hogy a tűzifa rakodása közben Sátor említette neki, hogy ő meg Horváth Lehelhez készül. Az volt az utolsó találkozása a dunaszerdahelyi bűnszervezet fejével.

(db)