Sátorék vízkeleti barátját, valamint Piťo és Kočner bizalmasát is korrupció miatt körözik a rendőrök

2021. március 22. - 18:55 | Belföld

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) körözést rendelt el a vízkeleti (Galántai járás) Bihercz Gábor, valamint a pozsonyi Tomáš Rajecký ellen.

Sátorék vízkeleti barátját, valamint Piťo és Kočner bizalmasát is korrupció miatt körözik a rendőrök
A NAKA által körözött személyek: Bihercz Gábor és Tomáš Rajecký (Rendőrségi felvételek)

Mindkét férfit korrupciós bűncselekményekkel gyanúsítják, de egyelőre nem tudták őrizetbe venni őket.

A TASR hírügynökség hivatalosan nem megerősített értesülése szerint a büntetőeljárás egy illegális cigarettabiznisszel függ össze, és az ügy gyanúsítottjaként szerepel a Pénzügyi Igazgatóság Bűnügyi Hivatalának egykori vezetője, Ľudovít Makó is.

"2019-ben egy személy egy pozsonyi lakásban és egy étteremben Tomáš Rajecký és Zoroslav Kollár közvetítésével kenőpénzt adott át Ľudovít Makónak. Utóbbi ezért cserébe időben értesítette az érintett személyt az illegális cigarettagyár- és csempészet ellen irányuló bevetésekről. A kenőpénz mértéke 10 és 150 ezer euró között mozgott havonta"

- írja a TASR hírügynökség.

Az országos rendőr-főkapitányság szóvivője, Michal Slivka közölte: Bihercz Gábort és Tomáš Rajeckýt az eddig elvégzett nyomozati műveletek során nem tudták elfogni, és egyelőre nem sikerült felkutatni tartózkodási helyüket. A nyomozók ezért úgy döntöttek, hogy körözési felhívást tesznek közzé a sajtóban.

"Aki olyan információkkal rendelkezik, amelyek hozzájárulnának a két keresett személy felkutatásához, kérjük, vegyék fel a kapcsolatot a rendőrséggel a 158-as telefonszámon"

- áll a rendőrségi felhívásban.

A 42 éves, vízkeleti lakhelyű Bihercz Gábort folytatólagosan elkövetett vesztegetés bűncselekményének elkövetésével gyanúsítják, de a rendőrök bővebb tájékoztatást egyelőre nem nyújtanak a szóban forgó bűnügyről.

A szálak a dunaszerdahelyi maffiához vezetnek

Bihercz Gábor neve az utóbbi években többször is elhangzott a csallóközi, és az alsóhatári maffiaperek során. A bírósági eljárások több vádlottja és tanúja is úgy vallott, hogy a vízkeleti férfi tagja lehetett a Sátor Lajos-féle dunaszerdahelyi bűnszervezet galántai szárnyának, ahová a jelenleg vizsgálati fogságban lévő alsóhatári polgármester, Dora Ferenc is tartozhatott. Bihercz egyébként Doráékkal is jó viszonyt ápolt, a két családnak közös vállalkozása is volt.

2012-ben a sajtó arról is cikkezett, hogy Bihercz együtt bújkált Erdélyben a dunaszerdahelyi maffia egyik elöljárójával, Kádár Krisztiánnal - akit másfél évvel ezelőtt jogerősen 25 évre ítéltek, többek között a Sátor Lajos ellen 2010-ben elkövetett gyilkosság miatt. Kádár a bíróságon korábban arról is beszélt, hogy miután 2008-ban Sátor Lajos és Nagy Zsolt meggyilkolták a dunaszerdahelyi Raisz fivéreket, Biherczhez kellett elvinnie a testvérpár autóját, aki később gondoskodott a kocsi eltüntetéséről. Azt azonban nem tudni, hogy Bihercznek volt-e tudomása a gyilkosságról.

Piťo embere, Kočner barátja

Az 52 éves, pozsonyi illetőségű Tomáš Rajeckýt különösen súlyos korrupció bűncselekménnyel, pontosabban vesztegetés elfogadásával gyanúsítják a hatóságok.

A pozsonyi alvilágban ismert figurának számító Rajecký korábban többször is szerepelt már a sajtóban. Egyrészt ő is rajta volt azon a 2016-ban nyilvánosságra hozott fotón, amely lerántotta a leplet arról a szomorú tényről, hogy a szlovák parlament jelenlegi elnöke korábban a jelenleg börtönben ülő maffiafőnökkel, Juraj Ondrejčákkal és bandájával nyaralt Kubában.

Rajecký, Piťo és Boris Kollár Kubában

Másrészt Rajecký neve Marián Kočner büntetőügyeivel kapcsolatban is felmerült. Bár elvileg sok köze nem volt Kočner viselt dolgaihoz, de baráti viszonyt ápoltak.

A Kuciak-gyilkosság nyomozati iratai között szerepel a két férfi egyik üzenetváltása is. Kočnert nem sokkal letartóztatása előtt Rajecký üzenetben figyelmeztette arra, hogy ideje volna lelépnie, majd Kočner erre úgy reagált, hogy nemzetközi vizeken nem eshet baja, és a hajója már készen áll. Amikor Rajeckýt az üzenetekről faggatták, azt mondta, hogy Kočner mindent elviccelt, és biztosan nem gondolta komolyan azt, hogy a szökését tervezi.

(db)