A Sea-Watch 3 hajó Lampedusa partjainál áll, Olaszország nem adott kikötési engedélyt

2019. június 27. - 12:34 | Külföld

Továbbra is Lampedusa partjaitól fél mérföldre várakozik a Sea-Watch 3 civilhajó, 43 menekülttel a fedélzetén, miután az olasz kormánytól nem kapott engedélyt a kikötésre. A hajó 15 napja a nyílt tengeren áll. 

A Sea-Watch 3 hajó Lampedusa partjainál áll, Olaszország nem adott kikötési engedélyt
-illusztráció- (Fotó: AP)

A Sea-Watch 3 szerdán olasz vizekre lépett, és elindult Lampedusa szigete felé. Az olasz parti őrség és pénzügyőrség felszólításának sem engedelmeskedett, hogy forduljon vissza.

A kormányoktól független szervezet hajója végül Lampedusától fél mérföldre állt meg. Az éjszaka folyamán a pénzügyőrség emberei a Sea-Watch 3 fedélzetére léptek, azonosították a kapitányt, Carola Racketét és a legénység tagjait.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter közösségi oldalán hangsúlyozta, hogy véleménye szerint nem menekültekről, hanem "szervezett utakról" van szó. Salvini hozzátette, a jogszabályok értelmében a kikötéshez engedély szükséges, "nem lehet akárkit Olaszországba hozni, az országok törvényeit komolyan kell venni". Az olasz miniszterelnök-helyettes megjegyezte, hogy a Sea-Watch hajóján tartózkodó férfiak és nők fejenként 3 ezer dollárt fizettek, hogy elhagyhassák hazájukat. Kijelentette, reméli, lesz olyan bíró, aki kimondja, hogy ezen a hajón "illegálisok" vannak, elsők között maga a Sea-Watch 3 kapitánya.

"Nem engedek azoknak, akik az embercsempészeket segítik, akik a migránsok pénzéből fegyvert és drogot vásárolnak"

- mondta Matteo Salvini. Hozzátette, örülni fog, ha az olasz hatóságok lefoglalják a civilhajót, és őrizetbe veszik a legénység tagjait.

Matteo Salvini kijelentette, addig senki sem száll partra Olaszországban a Sea-Watch hajójáról, amíg Olaszország nem kap garanciát arra, hogy a migránsokat azonnal átveszi Amszterdam, Berlin és Brüsszel. A Sea-Watch ugyanis németországi civilszervezet, hajója holland felségjelzésű. Korábban az olasz belügyminiszter Hollandia és Németország fellépését sürgette a migránsok befogadására, erre azonban Róma nem kapott választ. Matteo Salvini úgy nyilatkozott, hogy a hajó kapitánya "piszkos politikai játékot" űz a migránsok bőrén, az ő kiszolgáltatott helyzetükkel akarja kényszeríteni Olaszországot a befogadásukra, "semmibe véve a nemzetközi és az olasz törvényeket".

Carola Rackete kapitány szintén közösségi oldalán közölt videóban üzente, hogy nem "provokációról" van szó, hanem szükséghelyzetről: két hét után úgy döntött, hogy a hajó utasai nem maradhatnak tovább a nyílt tengeren, azonnal partra kell vinnie őket.

A Sea-Watch 3 június 12-én vette fedélzetére a Líbiához tartozó kutatási és mentési tengeri övezetben a migránscsoportot. A hajó azonnal elindult Olaszország irányába, de nem kapott engedélyt arra, hogy beússzon az olasz vizekre. Ezt a tiltást a hajó szerdán megszegte.

Ha a Sea-Watch 3 kiköt Lampedusán, az olasz hatóságok lefoglalják a hajót. Az új olasz migrációs jogszabályok értelmében a hajóra pénzbírságot is kivethetnek.

(MTI)