Šebej szerint a smereseknek problémájuk van a szövegértéssel

A Híd parlamenti képviselője, František Šebej nem érti, hogyan beszélhet a Smer vezetősége a kormány rekonstrukciójáról.

Šebej szerint a smereseknek problémájuk van a szövegértéssel
Fotó: TASR

A Híd Országos Tanácsa hétfőn megbízta a pártvezetést, hogy tárgyaljon a koalíciós partnerekkel az előrehozott választásokról. Ha ezek a tárgyalások nem járnak sikerrel, a Híd kilép a kormányból. Az, hogy a Smer emögött a kormány rekonstrukciójának lehetőségét látja, arról tanúskodik, hogy a párt képviselőinek problémájuk van a szövegértéssel – jelentette ki az újságíróknak szerdán Šebej.

„Ez a probléma Szlovákiában, hogy az oktatás nem megfelelő, nem tudják értelmezni a szöveget” – húzta alá a hidas képviselő.

Arra a kérdésre, hogy mit tenne a Híd, ha leváltanák a kormányfőt, Šebej azt felelte, hogy ez attól függene, ki lépne a helyére.

„De az országos tanácsunk határozata ezzel nem számol. Helyette azzal számol, hogy vagy előrehozott választások lesznek, vagy kilépünk a kormányból” – tette hozzá.

Miroslav Číž, a Smer frakciójának alelnöke szerdán úgy nyilatkozott az újságíróknak, hogy a Híd által elfogadott nyilatkozat alapján két lehetőséget látnak: előrehozott választásokat vagy a kormány alapvető rekonstrukcióját.

Erik Tomáš, a Smer-SD képviselője és Robert Fico kormányfő tanácsadója szerdán azt mondta, a Smer-SD mindent megtesz azért, hogy a jelenlegi kormány a helyén maradjon. Ha ez nem sikerül, és nem marad más lehetőség, akkor az ország számára a legtisztességesebb megoldás az előrehozott választás lesz.


TASR/para