Šefčovič elnökként lemondana a mentelmi jogáról

2019. március 19. - 18:35 | Belföld

Maroš Šefčovič lemondana a mentelmi jogáról, ha megválasztanák államfőnek. Ezt keddi sajtótájékoztatóján jelentette be Pozsonyban. „Ha én leszek az elnök, már az első nap lemondok a mentelmi jogomról” – közölte.

Šefčovič elnökként lemondana a mentelmi jogáról
Facebook

Ha ehhez törvénymódosításra lesz szükség, nyomást fog gyakorolni a kormányra és a parlamentre, hogy vigyék azt véghez. A politikusok szerinte nem viselkedhetnek úgy, mint egy „védett faj”. Hangsúlyozta: a törvény előtt mindenkinek egyenlőnek kell lennie.

A jelölt egyben ígéretet tett, hogy maximális erőt fog kifejteni annak érdekében, hogy növelje az emberek politikusokba és államba vetett bizalmát. Hozzátette: tudatosítja, hogy jelenleg ez a bizalom nagyon alacsony. Megismételte, hogy össztársadalmi megbékélésre törekszik.

Šefčovič elmondása szerint kész megtenni mindent azért, hogy Szlovákia erős legyen Európában. Ezen kívül szeretne korrekt és konstruktív módon tárgyalni a média képviselőivel arról, hogyan teremthető meg a pozitívabb és békésebb társadalmi légkör. Kiemelte továbbá a szociális programját, illetve segítséget ígért az időseknek és a fiatal családoknak, valamint az agrárszektornak is.

Šefčovič Zuzana Čaputovával méri össze az erejét az elnökválasztás második fordulójában, melyre március 30-án, szombaton kerül sor. Az első kört Čaputová nyerte a szavazatok 40,57 százalékát szerezve meg, Šefčovič 18,66 százalékkal jutott tovább. Az új államfő június 15-én foglalhatja el a hivatalát.

TASR