Šefčovič szerint elegendő vakcina áll az EU rendelkezésére

2021. január 17. - 16:22 | Belföld

Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős alelnöke a TA3 V politika című vitaműsorában hangsúlyozta, nem kell attól tartani, hogy az Európai Unió (EU) országaiban nem lesz elegendő oltás a COVID-19 ellen.

Šefčovič szerint elegendő vakcina áll az EU rendelkezésére
Maroš Šefčovič (TASR)

Elmondása szerint az EU-nak jelenleg 2,3 milliárd oltást biztosítanak, ami még több is, mint amire szükség van. Csak a most piacon lévő két vakcinából Európának már elegendő van a lakosság több mint 80 százalékának beoltásához.

„Arra számítunk, hogy az Astra Zeneca, amely néhány napja nyújtotta be kérelmét, néhány héten belül jóváhagyott oltással rendelkezik majd"- mondta Šefčovič, hozzátéve, hogy az EU-nak még további három olyan vállalata van tartalékban, amelyekkel az oltások bebiztosításáról tárgyalt.

Az Európai Bizottság alelnökének bejelentése szerint hétfőn (január 18-án) arról is tárgyalni kellene, hogy jó lenne, ha az uniós országok legalább heti kétszer jelentést adnának arról, hogy mennyi oltóanyagot kaptak, s hogy hány embert oltottak be.

Szerinte a tagállamoknak lehetőségük van az oltások megosztására egymás között, ha az egyik országban a görbe éppen emelkedne, a másikban pedig csökkenne.

A Pfizer-BioNTech oltóanyag-ellátásának csökkentése kapcsán elmondta, hogy a vállalat bejelentette, hogy január 25-e körül teljes mértékben működőképes lesz, és az idén február 15-től megnöveli az oltáskészletet. Ezért az idei első negyedévre ígért szállításokat biztosítani tudják.

Hozzátette, hogy az elektronikus oltási bizonyítvány minden bizonnyal téma lesz a jövőben, ezért is szükséges az egész rendszer digitalizálása, hogy az adatbázisok által együtt tudjunk működni más tagállamokkal.

Šefčovič reálisnak látja az elektronikus oltási bizonyítvány az bizonyos formájának bevezetését, ugyanakkor hozzátette, hogy nem lehet megkülönböztetni az embereket oltottság vagy be nem oltottság alapján, mivel az oltás önkéntes. Szerinte azonban lehetnek olyan helyzetek, amikor az oltás igazolására vagy negatív koronavírus-tesztre lesz szükségünk az egyes eljárásokhoz.

(sme.sk)