Segélyalappal mentenék meg az aszály sújtotta gazdaságokat

2018. június 15. - 18:20 | Belföld

A szlovák Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (MPRV) az aszály sújtotta mezőgazdasági üzemek megmentésének rendszerén dolgozik.

Segélyalappal mentenék meg az aszály sújtotta gazdaságokat
Fotó: TASR

Erről Gabriel Csicsai (Most-Híd) államtitkár tájékoztatott pénteken, Patasi Ilonával és Mészáros Árpáddal, a Szlovák Agrárkamara (AKS) képviselőivel közösen.

Csicsai reméli, hogy a rendszer év végéig felállhat. Az újításnak köszönhetően a jövőben már nem kellene a kormánytól igényelni a segítséget, hanem közvetlenül az erre a célra létrehozott segélyalaphoz lehetne fordulni.

Csicsai elmondta: szeretné elkerülni, hogy a rendszer Szlovákiát két részre ossza, az aszályok által gyakran sújtott délnyugati régióra, és az egyéb területekre, ahol kevesebbszer fordul elő szárazság.

Hozzátette: az ilyen mentőintézkedésre kiemelt szükség van, hiszen a legutóbbi, 2017-es nagy szárazság olyan mértékben sújtotta elsősorban Délnyugat-Szlovákiát, hogy az itteni gazdaságok egy részének 50%-kal csökkent a termelése.

Az aszály az államtitkár szerint idén sem kerüli el az országot. Az első félévben két olyan hónap is volt, amikor nem esett jelentősebb mennyiségű csapadék.

A mentési rendszer költségeihez Csicsai elképzelése szerint a kormány és a gazdák is hozzájárulnának, fele-fele arányban. A rendszerhez a gazdáknak kötelezően kellene csatlakozniuk, hogy az kellően kiterjedt és anyagilag erős legyen.

Mészáros elmondása szerint a délnyugati régióban az aszály problémája mintegy 200 mezőgazdasági üzemet érint, melyek összesen mintegy 5000 alkalmazottat foglalkoztatnak, amely az ország összes mezőgazdasági dolgozójának 10%-a.

TASR/para