Segít a miniszter kideríteni a cégeknek, hogy mely alkalmazottjuk van beoltva

2021. október 18. - 10:09 | Belföld

Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter ígéretet tett arra, hogy segít a vállalatoknak abban, hogy kideríthessék, mely alkalmazottjuk van beoltva.

Segít a miniszter kideríteni a cégeknek, hogy mely alkalmazottjuk van beoltva
Illusztráció

A Markíza közölte, ennek utolsó feltétele, hogy ebben a munkavállalói szakszervezetekkel is meg tudjanak egyezni. A cégek amiatt panaszkodtak, hogy nem tudják, kivel számolhatnak, ha a járvány átterjed az alkalmazottaikra, így pedig nem tudják betervezni az egyes műszakokat.

A legfőbb probléma, hogy a járvány harmadik hullámában egyáltalán nem tudják, "kik dolgoznak náluk". Ha ugyanis az alkalmazott önként nem árulja el, hogy be van-e oltva, vagy átesett-e a koronavírus-fertőzésen, abban az esetben a munkáltatónak ezt nincs lehetősége kideríteni.

"Véleményem szerint ez abszurd, mivel ha a vendégeinket ellenőrizni kell, akkor az alkalmazottainkat is kellene. Időnként ezek az intézkedések nem túl átgondoltak" - vélekedett a Markízának Boris Bartók, egy vendéglő üzemeltetője.

A cégek az állam segítségét várják ez ügyben. "Amennyiben a tripartitás legközelebbi ülésén egyezség születik erről, mi természetesen előkészítjük, hogy erre a munkáltató rákérdezhessen, természetesen csak abból a célból, hogy beállíthassa a saját rezsimjét" - reagált Milan Krajniak.

Ennek törvényi előkészítése még heteket, ha nem hónapokat vehet igénybe, másrészt pedig jogászok szerint a munkáltatók egyébként is vékony jégen táncolnak ebben a témában.

(Markíza)