Segítség a glett kiválasztásához

2022. június 27. - 11:21

Bármilyen felújítási, építkezési munka elé is nézünk, nagyon fontos, hogy az alapanyagokat a célnak megfelelően válasszuk ki. Glett beszerzése során érdemes résen lennünk, hiszen nem mindegy, hogy melyik helyiségben milyen típust alkalmazunk.

Segítség a glett kiválasztásához

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni?

Az alapanyagok beszerzése során fontos a megfelelő tájékozódás. Egy rosszul megválasztott és applikált glettréteg instabil felületet, vagy akár falazatot roncsoló nedvesedést is eredményezhet, mely helyrehozása súlyos költségekkel járhat.

Így hát fontos, hogy megfelelő típusú anyagot válasszunk, és ne spóroljunk a minőségen sem. A Cemix prémium simító- és glettanyagai segítségével esztétikus, tartós és hatékony végeredmény érhető el.

Először is az anyag tulajdonságaiból szükséges kiindulnunk, különösen a kötőanyagot illetően. Nem mindegy ugyanis, hogy mikor alkalmazunk cementes, gipszes, diszperziós, vagy meszes anyagokat fali munkálatok során. Emellett fontos a falazat típusának és az alapfelület adottságainak pontos ismerete is. Lényeges továbbá a helyiség rendeltetése, és a felhasználás körülményei is.

Tudnivalók gipszbázisú és cementes anyagok használatához

A gipszes glettek igen nagy népszerűségnek örvendenek, hiszen költséghatékonyság és igen széles körű felhasználás jellemzi őket. Lakásokban gipszkartonszerkezetek hézagolására előszeretettel alkalmaznak zsákos, gipszes anyagot.

Emellett gyakori, hogy a falak és mennyezet végső felületképzésére használják fel. Érdemes azonban tudni, hogy a tartósan 80% feletti páratartalommal rendelkező szobákban, és a nagy mechanikai terhelésnek kitett helyiségekben nem javasolt használatuk.

A cementes anyagok nagyszerűen ellenállnak a fizikai behatásoknak és a külső nedvességnek, ám alacsony páraáteresztő képességgel rendelkeznek. Így nedves falazaton nem javasolt használatuk.


Diszperziós és meszes glettek alkalmazása

A glettek következő generációjaként emlegetett diszperziós glettek szintén egyre gyakrabban kerülnek alkalmazásra. A vödrös kiszerelésben kapható, ezáltal könnyen használható termékek kiváló nedvességtűrő képességgel is rendelkeznek. Ezáltal széleskörűen felhasználhatóak, például hézagkitöltésre, vagy akár felületi simítóanyagként is, a legesztétikusabb végeredmény érdekében.

A meszes glettek nagyszerű páraáteresztők, emellett fertőtlenítenek is, ezért magas nedvességgel terhelt, műemléki környezetben lévő épületeknél is bátran alkalmazhatóak. Gyakori továbbá, hogy vályogházak vagy klasszikus épületek felújítása során használják. Mivel a mész előállítása és felhasználása is környezetbarát folyamat, igen jó választásnak bizonyulnak környezetvédelmi szempontból is.

Fedezd fel a Cemix kínálatában elérhető széles glettválasztékot, és válaszd ki a munkálataidhoz leginkább illő termékeket!

(PR-cikk)