Segítséget ajánlottak a V4-ek Magyarországnak a migráció elleni védekezésben

2022. november 24. - 20:51 | Belföld

Csütörtöki kassai találkozójukon egyetértettek a V4-es államok kormányfői abban, hogy védeni kell a külső határokat az illegális migrációval szemben, és felajánlották segítségüket Magyarországnak.

Segítséget ajánlottak a V4-ek Magyarországnak a migráció elleni védekezésben
Fotó: TASR/AP

Az Európai Bizottsághoz felhívást intéztek, hogy vegyen részt a migrációs válság megoldásában.

„Nemcsak a deklarációk szintjén biztosítottuk Magyarországot a támogatásunkról és a segítségnyújtásról, hanem konkrét formában is – legyen szó rendőrök kiküldéséről vagy anyagi támogatásról”

– jelentette ki Eduard Heger (OĽANO) a kormányfők közös sajtótájékoztatóján.

A kormányfők szerint a tél beköszöntével egyre valószínűbb egy újabb menekülthullám. Orbán Viktor magyar kormányfő emlékeztetett, hogy Magyarország az egyetlen ország, amely két irányból is migrációs hullámnak van kitéve, és már rengeteget költött határai védelmére. Hozzátette, hogy a védekezést délebbre, a szerb-macedón határra kell kitolni.

„Növekedni fog a migrációs nyomás, és joggal várják el a V4-ek, hogy az Európai Unió magára vállaljon valamit ebből a teherből”

– jelentette ki.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szerint az Európai Bizottságnak sürgősen megelőző intézkedéseket kell elfogadnia a migráció kapcsán és segíteni a V4-eket.

A kormányfők azt is leszögezték, hogy Oroszország veszélyt jelent Európára, az energiahordozók kapcsán Morawiecki kijelentette, túl magas az orosz földgázra javasolt árplafon.

„Nemcsak Ukrajna állampolgárai fizetnek túl sokat a gázért, hanem az összes európai polgár. Felszólítjuk az Európai Bizottságot, hogy minél gyorsabban éljen a rendelkezésére álló eszközökkel”

– mondta Morawiecki. Hozzátette, hogy a V4-ek közös célja megszabadulni az orosz energiafüggőségtől.

Petr Fiala cseh kormányfő leszögezte, a V4-es kormányfők egyetértenek a kulcsfontosságú kérdésekben, például abban, hogy Ukrajna szuverenitását és területi egységét meg kell őrizni, és továbbra is segíteni kell az országot.

„Arról eltérnek a vélemények, hogy ezt hogyan valósítsuk meg a gyakorlatban”

– tette hozzá.

TASR