Šeliga felszólította Ficót és Kaliňákot, ismerjék be, hogy fedezték Gašpart és Krajmert

2020. november 5. - 12:54 | Belföld

Juraj Šeliga (Za ľudí) parlamenti alelnök felszólította a korábbi miniszterelnököt, Robert Ficót, valamint a korábbi belügyminisztert, Robert Kaliňákot, hogy ismerjék be, fedezték az egykori országos rendőrfőkapitányt, Tibor Gašpart, valamint a Nemzeti Korrupcióellenes Egység egykori vezetőjét, Róbert Krajmert.

Šeliga felszólította Ficót és Kaliňákot, ismerjék be, hogy fedezték Gašpart és Krajmert
Fotó: TASR

Šeliga a sajtótájékoztatóján megjegyezte, a beismerés egyhítő körülménynek számít.

„Ezek az emberek azok, akik politikailag beépítették Gašpar urat a rendőrség élére. Ezt kell ismételni, hogy világos legyen, ki tehet a jogállam széteséséről, és arról, hogy a maffia irányította a rendőrséget, az ügyészséget és a bíróságokat Szlovákiában“ – húzta alá, majd felszólította Ficót és Kaliňákot, hogy vállalják a politikai felelősséget.

Šeliga megjegyezte, senki nem annyira hülye, hogy azt higgye, minden politikai háttér nélkül történt.

Az SaS párt is hasonló véleményen van: közleményben hangsúlyozták, a magas beosztású rendőri vezetők őrizetbe vétele után a figyelmet az exkormányfőre, Robert Ficóra és a korábbi belügyminiszterre, Robert Kaliňákra kell irányítani.

A párt állítja, Fico és Kaliňák évekig leplezték a maffiamódszereket, és az ő kormányzásuk alatt érte el a szervezett bűnözés a bíróságokat, és jutott el az ügyészségen át a legmagasabb rendőrségi pozíciókig.

„A megbilincselt Tibor Gašpar a szimbóluma annak, hogy milyen állapotban volt a társadalmunk a Smer-kormány idején, ugyanis olyan embereknek, mint Gašpar, óriási hatalmuk volt” – reagált Alojz Baránik (SaS) parlamenti képviselő.

Mint ismert, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) csütörtökön a kora reggeli óráktól razziát tartott a korábbi országos rendőrfőkapitánynál, Tibor Gašparnál, valamint a NAKA korábbi vezetőjénél, Peter Hraškónál, a Nemzeti Korrupcióellenes Egység egykori vezetőjénél, Róbert Krajmernál, valamint a Pénzügyőrség korábbi igazgatójánál, Bernard Slobodníknál is.

Jana Tökölyová, a Speciális Ügyészi hivatal szóvivője később megerősítette, hogy a Tisztítótűz (Očistec) fedőnevű akció keretén belül több személyt őrizetbe vettek, akiket különféle bűncselekményekkel - mint bűnözői csoport alapítása, fenntartása és támogatása, korrupciós bűncselekmény, valamint hivatali hatáskörrel való visszaélés - gyanúsított meg a NAKA nyomozója.


(TASR/para)