Šeliga kiutasította az ülésteremből az ĽSNS képviselőit

2020. november 3. - 15:46 | Belföld

Juraj Šeliga (Za ľudí), a parlament alelnöke kedden kiutasította az ülésteremből az ĽSNS parlamenti képviselőit. Utóbbiak nem voltak hajlandóak bemutatni a negatív koronavírus-tesztről szóló igazolásukat a parlament azon munkatársainak, akik az épületbe való bejárást biztosítják.

Šeliga kiutasította az ülésteremből az ĽSNS képviselőit
Fotó: TASR

Marian Kotleba, az ĽSNS elnöke a személyes adatok védelméért felelős hivatal állásfoglalására hivatkozott. Ebből szerinte az következik, hogy az állampolgárok nem kötelezhetők arra, hogy bármiféle információt közöljenek az egészségi állapotukról. Hozzátette: egész Szlovákiában káosz uralkodik, a kormány pedig a rendeleteivel megfélemlíti az embereket. Kotleba szerint az alelnök megsértette a házszabályt.

Šeliga azt válaszolta, hogy a házszabály azon paragrafusa alapján járt el, amely a plénum zavartalan működéséről rendelkezik. Úgy véli, ez a paragrafus a képviselők és az alkalmazottak egészségének védelmére is kiterjed.

Šeliga az ĽSNS jelen lévő képviselőit utasította ki az ülésteremből, név szerint Marian Kotlebát, Marek Kotlebát, Ondrej Ďuricát, Martin Beluskýt, Miroslav Suját, Stanislav Mizíket, Milan Mazurekot, Eduard Kočišt, Jozef Šimkót, Miroslav Urbant, Peter Krupát és Rastislav Schlosárt. Ki akarta utasítani Andrej Medveckýt is, ám a képviselők figyelmeztették, hogy ő nincs jelen. „A törvény mindenkire egyformán vonatkozik, önök nem übermenschek” – fogalmazott a parlament alelnöke.

Šeliga megjegyezte, hogy a többi képviselőnek nem jelentett problémát betartani a Szlovák Közegészségügyi Hivatal rendeletét.

Az ĽSNS képviselői a kiutasítás után nem vehetnek részt a parlamenti ülésen, tehát nem kapcsolódhatnak be a vitába sem, de joguk van szavazni. Šeliga egy keddi sajtótájékoztatóján elmondta: tájékoztatta az esetről a járási hivatalt. A negatív tesztet be nem mutató képviselők ellen közigazgatási eljárás indulhat, és 1650 eurós pénzbüntetésre számíthatnak. Hozzátette: ha szerdán (november 4.) sem fogják bemutatni az igazolást, ismét kiutasítja őket, ami azt jelenti, hogy elveszítik a képviselői fizetésük felét.

Rámutatott arra is, hogy Jozef Šimko (ĽSNS) rimaszombati polgármesterként a városi képviselőktől megköveteli a szóban forgó igazolás bemutatását, ő maga viszont reggel nem volt hajlandó bemutatni a sajátját. Šeliga szerint ez cinizmus, az ĽSNS képviselői pedig csak politikai tőkét akarnak kovácsolni a helyzetből. Egyben felhívta a figyelmet, hogy ha az ülésteremben COVID-19-pozitív képviselő tartózkodott, akkor veszélyes fertőző betegség terjesztésének bűncselekménye ügyében fog büntetőeljárás indulni ellene.


(TASR)