Šeliga semmi értelmét nem látja annak, amit Kollár a bírók büntetésével kapcsolatban szorgalmaz

2022. május 15. - 19:25 | Belföld

Boris Kollár házelnök a TA3 vasárnapi politikai vitaműsorában arról is beszélt, hogy büntetéseket sürget azokra a bírókra vonatkozóan, akikről az Alkotmánybíróság háromszor megállapítja, hogy megsértették az elítéltek jogait. A parlament elnöke szerint ezeket a bírókat kisebb bíróságokra kellene áthelyezni, ezt a témát pedig a hétfői koalíciós tanácson kívánja megnyitni. 

Šeliga semmi értelmét nem látja annak, amit Kollár a bírók büntetésével kapcsolatban szorgalmaz
Juraj Šeliga (TASR)

Kollár nem akart egyetlen bírót sem megnevezni, de Robert Fico megjegyzésére reagálva mondta ezt, miközben ő Juraj Klimentet bírálta.

Erre a Za ľudí alelnöke, Juraj Šeliga úgy reagált, hogy jelenleg nem látja értelmét a változtatásnak.

„A bírák fegyelmi, sőt büntetőjogi felelősséggel tartoznak döntéseikért. A felelősség nagyon tág értelemben fogható fel” – szögezte le, hozzátéve, hogy nem lát okot semmilyen változtatásra.

Szerinte ma is lehetséges a bírók áthelyezése a bíróság alacsonyabb szintjére, amelyet Kollár arra az esetre szeretne bevezetni, ha egy bíró háromszor is megsérti az elítéltek emberi jogait.

Šeliga hangsúlyozta, hogy a bíró nem büntethető jogos és védhető jogi véleményéért. „Természetesen más a helyzet, ha a bíró szándékosan hibázik, elferdíti az igazságot vagy más jogellenes cselekményt követ el. Ilyenkor vannak törvényes személyek, akiknek joguk van fegyelmi eljárást indítani a bíró ellen. A legmagasabb kiszabható büntetés a bíró megfosztása funkciójától“ – részletezte.

(TASR/para)