Šeliga szerint háború fenyeget bennünket: a NATO ebben az esetben a legjobb szövetséges

2022. január 22. - 14:56 | Belföld

Az USA-val való védelmi együttműködésről szóló megállapodás tervezetéről a parlamenti klubok már tárgyaltak Jaroslav Naď védelmi miniszterrel (OĽaNO) és Ivan Korčok külügyminiszterrel (SaS-jelölt). A Sme rodina pártnak még tárgyalnia kell a miniszterekkel olyan kérdésekről, amelyeket a képviselőknek tisztázniuk kell. Erről Juraj Šeliga parlamenti képviselő beszélt az RTVS Sobotné dialógy című műsorában. Szerinte Zuzana Čaputová államfő egy értelmező záradékkal akarta eloszlatni aggodalmait. Richard Takáč, a Smer-SD képviselője viszont úgy véli, hogy az elnök megerősítette kétségeit a megállapodás tartalmával kapcsolatban.

Šeliga szerint háború fenyeget bennünket: a NATO ebben az esetben a legjobb szövetséges
Juraj Šeliga (TASR)

Šeliga szerint a Za ľudí támogatni fogja a megállapodást, bízik benne, hogy a parlament elfogadja a szerződést. „Ha jók az információim, a Sme rodina tárgyalni fog a miniszterekkel, hogy tisztázzák a felmerülő kérdéseket“ – tette hozzá. Szerinte a megállapodás növeli Szlovákia biztonságát, és nem jelenti a nukleáris fegyverek birtoklását.

Felhívta a figyelmet az ukrajnai konfliktusra. „Háború fenyeget, Oroszország lépéseket tesz Ukrajna destabilizálására. „Ha háborús konfliktus lesz, Szlovákia minden polgára számára világos lesz, hogy helyes, hogy Szlovákiának erős szövetségesei vannak, a NATO tagja, és van ilyen megállapodása” – mondta.

A Smer-SD ezzel szemben ismét hangoztatta, hogy a megállapodás kedvezőtlen, és Szlovákiának nincs rá szüksége. „A NATO részei vagyunk, ami biztonságot és védelmet nyújt számunkra konfliktus esetén” – mondta Takáč. Szerinte a megállapodás aláássa a szuverenitásunkat, szembemegy Szlovákia érdekeivel. Szerinte össze sem lehet hasonlítani azzal a megállapodással, amit az elmúlt választási időszakban készítettek. Hozzátette: az értelmezési záradéknak nincs jogalapja. Šeliga feleslegesnek tartja a záradékot, de megérti az elnököt, hogy mindenkit meg akart nyugtatni, hogyan értelmezik a szerződést. A tartalmában nem lát semmi alkotmányellenest.

TASR