Selyemre festett Koránt készítettek kalligráfusok

Kézzel festett Koránt készítettek selyemből Afganisztánban: a 610 oldalas remekmű alkotói a kalligráfia több évszázados, de veszélyeztetett művészetét kívánták támogatni az iszlám szent könyvének különleges példányával.

Selyemre festett Koránt készítettek kalligráfusok
Fotó: AP

Harmincnyolc szépíró és miniatúrafestő csaknem két éven át dolgozott a bőrkötésű, 8,6 kilogrammos alkotáson.

A kezdeményezésben részt vevő művészek többsége az egyik régi kabuli karavánszerájban működő Türkiz-hegy (TM) brit alapítvány intézetében sajátította el a mesterség csínját-bínját.

"Garantálni szeretnénk, hogy a szépírás művészete ne haljon ki az országban. Az írás kultúránk része" - mondta el az AFP francia hírügynökségnek a 66 éves Hvaja Kamaruddin Siszthi kalligráfus mester.

A Korán másolásánál alkalmazott kalligráfia nagy tiszteletnek örvend a muszlimok lakta országokban és az iszlám művészetek között.

"Ha művészetről van szó, nehéz árat mondani. Isten ránk bízta ezt a munkát (a Koránt), és ez sokkal fontosabb számukra, mint a pénzügyi szempont" - tette hozzá a kalligráfus.

Bambusz-, illetve nádtollal Siszthi és a kalligráfusai két napig hajlongtak minden oldal felett a Korán szent verseit másolva, néha a legkisebb hiba miatt is elölről kezdve az egészet. A naszhi folyóírást választották, amely az iszlám kezdetén alakult ki, és a kúfi stílust váltotta fel, lévén sokkal könnyebb az írása és az olvasása. Ezután csaknem egy hétre volt szükség oldalanként a verseket keretező színes miniatúrák elkészítéséhez.

A művészek csak természetes festékanyagokat használtak fel - lazuritot (lapis lazuli), az ország emblematikus kövét porrá zúzva, aranyat, bronzot - a 15. és 16. századi mongol császári dinasztia támogatta nyugat-afganisztáni heráti festőiskola klasszikus színes kezdőbetűinek előállításához.

A selyemre történő festés nagy kihívás volt - mondta el Mohammad Tamim Szahibadza miniatúrafestő mester, aki a színes kezdőbetűkért felelt. Az anyagot - a 100 százalékban afgán gyártmányú 305 méter hosszú selymet - a festés előtt útifűmagokból (Psyllium) készített oldatba áztatták, hogy a tintát ne szívja magába. 

A Türkiz-hegy alapítvány 2006-ban kezdte a munkáját Kabulban a karavánszeráj restaurálásával, célja, hogy megőrizze az egymást követő háborúk sújtotta Afganisztán kulturális és művészeti örökségét. Az alapítvány kerámiaművészettel, műbútorasztalossággal, famegmunkálással, ötvösmunkákkal, miniatúrákkal és kalligráfiával foglalkozik.

Az alapítvány azt reméli, hogy a selyemből készített Korán nyomán újabb megrendeléseket kapnak iszlám szövegekre, munkaalkalmat teremtve az alapítvány által kiképzett kézművesek számára. "Különböző muszlim országokban fogjuk bemutatni, és meglátjuk, hogy véglegesíthetjük-e a diplomásainkat más Koránok írásával" - mondta el Abdul Vahid Halili, a nonprofit intézet igazgatója.

Az értékes Koránt jelenleg speciálisan kiképzett diófaládában tartják az alapítvány székhelyén, ahol a Türkiz-hegy kézművesek ezreit képzi a British Council és Károly herceg brit trónörökös, valamint az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatala (USAID) támogatásával.

Nathan Stroupe, a Türkiz-hegy alapítvány afganisztáni igazgatója szerint "ha egy szaúdi herceg vagy egy londoni gyűjtő érdeklődne a selyem Korán iránt, kétségkívül 100 és 200 ezer dollár közötti összeget is kaphatnának érte".

(MTI)