Sem az ĽSNS-szel, sem a Smerrel nem lép koalícióra a Híd, az OĽaNO-t nem zárják ki

2020. február 20. - 10:50 | Belföld

Sem az ĽSNS-szel, sem a Smer-SD-vel nem fog koalícióra lépni a Híd – ígéri Bugár Béla, a párt elnöke abban a dokumentumban, amelyet sajtótájékoztatón mutatott be csütörtökön, a parlament épületében.

Sem az ĽSNS-szel, sem a Smerrel nem lép koalícióra a Híd, az OĽaNO-t nem zárják ki
Fotó: TASR - archív

A dokumentumban egyebek mellett az áll, hogy a párt változtatásokat akar bevezetni, melyek az igazságszolgáltatás és az ügyészség megtisztítására irányulnak.

A „szerződésben” Bugár leszögezi, azért utasítják el az ĽSNS-szel való együttműködést, mert harcolni fognak az extrémizmus minden formája ellen, valamint az olyan emberek ellen, akik feszültséget keltenek és a félelemből profitálnak. A dokumentumban az áll, hogy nem fogják támogatni és koalícióra lépni a Smerrel sem.

A sajtótájékoztatón Bugár nem zárta ki, hogy a választások után együttműködjenek az OĽaNO-val, de mint mondta, problémái vannak Igor Matovičcsal. „Az OĽaNO-t olyan emberek alkotják, akikkel lehetséges az együttműködés, és többször együtt is működtünk velük. Matovičcsal nem lehet” – reagált a Híd elnöke.

Ha a Híd ismét bejut a parlamentbe, a „szerződésben” meghatározottak szerint további változásokat akarnak eszközölni, amelyek hozzájárulnak az igazságszolgáltatás, az ügyészség és a rendőrség megtisztításához. Emellett olyan változásokat akarnak a mezőgazdasági támogatásokat illetően, hogy hozzájáruljanak a régiók fejlesztéséhez.

Be akarják fejezni továbbá a D1-es autópályát és folytatni a gyorsforgalmi utak kiépítését, valamint változtatni az állampolgársági törvényen is.

A Híd a legutóbbi felmérések eredményei szerint közel van a parlamenti küszöbhöz. Az MKP-val való együttműködés meghiúsulásával kapcsolatban Bugár elmondta, részükről elfogadták az együttműködés feltételeit, a másik féltől azonban elutasító válasz érkezett.


(TASR/para)