Sem a Híd, sem az Összefogás nem örül nagyon, hogy az MKP új feltételeket szabott az együttműködésnek

2021. június 25. - 13:59 | Belföld

Nem fogadták kitörő örömmel az MKP Országos Tanácsának feltételeit a Szövetség létrehozásáról tárgyaló másik két párt, a Híd és az Összefogás képviselői. A Híd Országos Tanácsa szombaton vitatja meg a tárgyalások eredményeit, az Összefogásnak pedig a kibővített elnöksége beszéli meg a kialakult helyzetet.

Sem a Híd, sem az Összefogás nem örül nagyon, hogy az MKP új feltételeket szabott az együttműködésnek
Fotó: Paraméter

A Magyar Közösség Pártjának Országos Tanácsa múlt héten vasárnap tárgyalta a Szövetség létrehozásában elért eredményeket, és több feltételt is megfogalmazott az alakuló párt alapszabályával és programjával kapcsolatban. Kikötötte, hogy a tárgyalási nyelv az alapszabály szerint a magyar legyen, a párt logójéban legyenek benne a magyar színek. Egy további feltétel szerint pedig az új párt szakmai alelnöki posztját általános alelnöki posztra kellene változtatni.

„Bízom benne, hogy mielőbb tovább tudunk lépni a pártegyesítés irányába” – jelentette ki az MKP OT ülése után Forró Krisztián pártelnök.

A Híd a hárompárti alkuról tárgyal, nem az MKP feltételeiről

A Szövetség létrehozásában résztvevő másik két párt óvatosan reagált az MKP újabb követeléseire. A Híd az országos tanácsára bízta a választ.

„A Híd OT ülése előtt nem kívánjuk kommentálni sem az Összefogás, sem az MKP határozatait, döntéseit. Az OT szombaton ül össze, a küldöttek arról tanácskoznak majd, amiről a hárompárti tárgyalásokon megegyezés született” – tájékoztatta a Paramétert Magdeme Klára, a párt szóvivője.

A Híd Országos Tanácsa tehát azt tartja az egyesülési tárgyalások hivatalos eredményének, amiben a három párt tárgyalódelegációja megegyezett, vagyis a párt nem túlságosan fogékony az MKP OT követeléseire.

Mózes: ez nem karácsonyfa, amit még díszítgetni lehet

Az Összefogás szerint sem szép dolog, hogy a három párt megállapodását az egyik fél egyoldalúan módosítja.

„A megállapodás arról szólt, hogy mindenki megszavaztatja a saját pártjában az egyezséget, vagy igen, vagy nem, de arról nem volt szó, hogy ez egy karácsonyfa, amit még ki lehet díszíteni – mondta a Paraméternek Mózes. – Vagy elfogadják egészben a megállapodást, vagy elutasítják azt, mi is ezt tettük a mi kongresszusunkon.”

Elfogadhatatlannak tartja, hogy olyan elemeket akar átírni az MKP az új párt alapszabályában, amelyeket már a sajtó előtt is bejelentettek. „A szakmai alelnök pozíciója már a márciusi megállapodásban benne volt, a későbbi tárgyalások alkalmával ezt a kérdést már meg sem nyitottuk. Ez a kérdés már be volt betonozva” – mondta Mózes. Az MKP általános szervezési alelnöki posztot szeretne létrehozni az új pártban.

- lpj -