Sem Pozsonyban és környékén, sem Kassán nem javasolják az iskolák hétfői kinyitását

2021. február 7. - 08:25 | Belföld

A Pozsonyi Regionális Közegészségügyi Hivatal nem javasolja, hogy hétfőn kinyissanak az iskolák a megyében. Hasonló a helyzet Kassán, Besztercebánya viszont él a lehetőséggel.

Sem Pozsonyban és környékén, sem Kassán nem javasolják az iskolák hétfői kinyitását
Fotó: TASR

A Pozsonyi Regionális Közegészségügyi Hivatal tájékoztatása szerint a jelenlegi helyzetben fennáll a veszélye, hogy az iskolák megnyitásával súlyosbodik a járványhelyzet a megyében, éppen ezért azt javasolja, hogy a Malacky-i, a Bazini, a Szenci és a Pozsonyi I-V járásokban leghamarabb két hét múlva nyissanak meg az iskolák.

A hivatal rámutatott a koronavírus brit mutációjának nagyarányú jelenlétére, valamint hogy a hétnapos incidencia (új esetek előfordulásának mérőszáma) jelenleg csupán mérsékelten csökken a megyén belül.

Hasonló véleményen van a Kassai Regionális Közegészségügyi Hivatal, amely szerint Kassán a pozitívan tesztelt személyek több mint 80 százalékánál mutatták ki a brit mutációt. A hivatal rámutatott, hogy kritikus a helyzet a kassai kórházakban, emellett pedig egyre több tíz éven aluli gyereknél nehéz lefolyással jelentkezik a vírus.

Martin Seman, a Kassai Járási Hivatal vezetője szombaton kora estére járási válságstábot hívott össze, amely a regionális közegészségügyi hivatal javaslatára hallgatva szintén amellett döntött, hogy ne nyissanak meg az iskolák hétfőtől. Megnyithatnak viszont az óvodák és az iskolai klubok olyan diákok számára, akiknek szülei kritikus infrastruktúrában dolgoznak, illetve a gazdaság fenntartásáért felelnek.

Ján Nosko, Besztercebánya polgármestere szombaton este számolt be róla, hogy a nap folyamán 8898 személyt teszteltek le, közülük pedig 49-nél mutatták ki a fertőzést, ami kb. 0,5 százalékos pozitivitásnak felel meg. A polgármester online megbeszélést tartott az iskolák igazgatóival, és közösen arra jutottak, hogy hétfőtől megnyithatnak az iskolák és óvodák. A lépéssel a regionális közegészségügyi hivatal is egyetértett. Az iskolákat FFP2-es típusú szájmaszkokkal és egyéb védőeszközökkel látják el, emellett indítványozzák, hogy az iskolák alkalmazottai idő előtt megkaphassák a védőoltást.


TASR/para