Sem Sulíkot, sem Budajt nem váltotta le a parlament, az OĽaNO előre bejelentette, hogy Sulík menesztése ellen voksol

2022. június 28. - 17:00 | Belföld

Nem váltotta le a parlament Richard Sulík (SaS) gazdasági minisztert, és Ján Budaj környezetvédelmi miniszter is a posztján marad. OĽaNO parlamenti frakciója már a szavazás előtt bejelentette, hogy Sulík leváltása ellen fog szavazni. A gazdasági minisztert az ellenzék javaslatára akarta leváltani a parlament, de az OĽaNO képviselő közül is többen bírálták Sulíkot, mert állítólag veszélybe sodorta Szlovákia üzemanyagellátását.  

Sem Sulíkot, sem Budajt nem váltotta le a parlament, az OĽaNO előre bejelentette, hogy Sulík menesztése ellen voksol
Fotó: TASR

Richard Sulík gazdasági és Ján Budaj környezetvédelmi miniszter is a posztján marad, a parlament nem szavazta meg a leváltásukra vonatkozó ellenzéki javaslatot. Sulíkot az üzemanyagárak emelkedése, Budajt pedig a medvetámadások miatt akarta meneszteni az ellenzék. Sulík 84, Budaj 83 támogató szavazatot kapott a koalíciós képviselőktől.

Az OĽaNO előre bejelentette, hogy Sulík leváltása ellen fog szavazni. Michal Šipoš frakcióvezető szerint az SaS ugyan gyakran úgy viselkedik, mintha a kormány ellenzéke lenne, de Sulík leváltsát nem támogatják. „Úgy döntöttünk, hogy kezet nyújtunk az SaS-nek” – mondta Šipoš.

Állítólag Matovič beavatkozására döntött úgy a frakció, hogy Sulík leváltása ellen fognak szavazni, habár sokan ezt nem akarták megtenni. Igor Matovic nem akart személyesen nyilatkozni.

„Szerintem már mindent elmondtak” – mondta Matovič, miután Michal Šipoš befejezte beszédét.

Gyimesi: Ficónak igaza van

Sulík egyik legélesebb bírálója Gyimesi György volt, akit sokan Igor Matovič "fegyverhordozójának" tartanak. Az OĽaNO részéről a vitában Gyimesi volt legaktívabb képviselő, a frakcióból más nem is szólalt fel. Gyimesi felszólalásában még Robert Ficónak is igazat adott.

„Ritkán értek egyet Robert Ficóval, de tegnap kivételt kellett tennem. Amikor arról beszélt, hogy Richard Sulík miért nem maradhat tovább gazdasági miniszter, legalább 3-4 ügyben beletalált a céltábla közepébe” – dicsérte meg Ficót felszólalásában Gyimesi.

Radovan Kazda (SaS) szerint azonban Gyimesi gyakolatilag a Slovnaft libbistájaként beszélt a parlamentben.

„Ha a Slovnaft 18 hónap múlva bezár, ahogyan őn állítja, én lemondok a képviselői mandátumomról, és nem is fogok indulni a következő választáson, de ha nem zár be, akkor ön mondjon le” – ajánlott egy fogadást Gyimesinek Kazda. Gyimesi azonban nem reagált az SaS-es képviselő szavaira.

A Slovnaft működése nincs veszélyben

Sulíkot elsősorban azért bírálta Gyimesi, mert beleegyezett abba, hogy a Slovnaft csak 8 plusz 10 hónapos kivételt kapjon az orosz olajból készült üzemanyag kivitelére vonatkozóan, miközben korábban 3 éves átmeneti időszakról egyeztettek. Az exportkorlátozás azért probléma a Slovnaftnak, mert jelenleg a termelésének mintegy kétharmadát exportálja, és ha ő látná el teljes mértékben Szlovákiát, akkor is a termelésének alsó, technikai szintjén kellene működnie.

Sulík szerint azonban a Slovnaft már jövő februárban képes lesz nem orosz kőolajat is belekeverni a feldolgozott mixbe, és azzal számolnak, hogy amilyen arányú lesz ennek az aránya, olyan arányban szállíthatnak majd külföldre is.

Emellett a Slovnaftra számítanak úgy is, mint az ukrán piacot ellátó kőolaj-finomítóra, az ukrán kőolaj-finomítókat ugyanis az orosz hadsereg már szétlőtte. Sulík említette is, hogy a Barátság kőolajvezeték egyik csövén kész üzemanyagot szállíthat majd a Slovnaft Ukrajnába. Azt Világi Oszkár, a Slovnaft vezérigazgatója is megerősítette a Paraméternek, hogy az Oroszországra kiszabott uniós szankciók nehézségeket okoznak a Slovnaftnak, de a működését nem sodorják veszélybe.

Budajt elsősorban a medvék miatt menesztették volna, de ok volt a Sajó is

Ján Budaj környezetvédelmi minisztert az egyre gyakoribb medvetámadások miatt akarta leváltani az ellenzék. Az ellenzék szerint a miniszter nem képes kezelni a „medvék menedzsmentjét”, ezért szaporodnak az emberek elleni támadások.

A leváltására szolgáló indokok között megemlítették azonban, hogy nem tudta kezelni a vízszennyezést sem a Sajón, amelybe még mindig folyik bele a magas érctartalmú, szennyezett bányavíz.

Budajt Sulíknál eggyel kevesebb, 83 kormánypárti képviselő támogatta. Gyimesi nem szavazott Budaj leváltása ellen sem, erről a szavazásról is hiányzott.

- lpj -