„Semmi probléma a Covid-igazolvánnyal kapcsolatos törvénymódosítással alkotmányjogi szempontból”

2021. július 25. - 19:23 | Belföld

Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi miniszter szerint alkotmányjogi szempontból nincs probléma a parlament által vasárnap elfogadott, a közegészség védelméről és támogatásáról szóló törvény módosításával.

„Semmi probléma a Covid-igazolvánnyal kapcsolatos törvénymódosítással alkotmányjogi szempontból”
Fotó: Shutterstock - illusztráció

A módosítás alapján a Közegészségügyi Hivatalnak figyelembe kell vennie a digitális Covid-igazolványt a járványellenes intézkedések megalkotásakor. Ez információt ad arról, hogy az illetőt már beoltották-e a koronavírus ellen, vagy van-e negatív teszteredménye, illetve leküzdötte-e a betegséget.

A módosítás lehetővé teszi a Közegészségügyi Hivatalnak, hogy a Covid-igazolványoktól függő ideiglenes feltételeket szabjon meg a létesítményekbe való belépés és tömeges rendezvények részvételére vonatkozóan.

Kolíková szerint ha az Alkotmánybíróság felül is vizsgálná a módosítást, szerinte nem kell fiaskótól tartani. Az igazságügyi miniszter hozzátette, a törvénymódosítás kulcsfontosságú a koronavírus elleni küzdelemben, hiszen lehetőséget ad a Közegészségügyi Hivatalnak, hogy olyan rendeleteket adjon ki, amelyekkel hatékonyabban védekezhetünk a fertőzéssel szemben.

A miniszter szerint a beoltottak és a nem beoltattak szókapcsolat nagyon szerencsétlen megfogalmazás. Azt állítja, mindenki szabadon eldöntheti, hogy beoltatja-e magát. Hozzátette, az oltással az emberek nemcsak a saját egészségüket, hanem az egész egészségügyi rendszert védik és hozzájárulnak ahhoz, hogy elkerüljük a kórházak túlterheltségét.

Kolíková szerint a Közegészségügyi Hivatal jövőbeli előírásainak óvatosabbaknak kell lenniük, főleg, ami az üzletek és szolgáltatások bezárását illeti.

„Több üzletet nem kell majd bezárni. Elérhető lehetne azon személyek számára, akik közt kevésbé terjedhet a vírus és akik nem terhelik le az egészségügyi rendszert” – pontosította. Kolíková szerint azokra vonatkozóan, akik nem hajlandók beoltatni magukat, szükséges bizonyos intézkedéseket bevezetni a társadalom védelmének érdekében.


(TASR)