„Semmi sem történik csak úgy” – az orvosszakszervezet reagált arra, hogy Matovič rekordmértékű béremelést ígért az egészségügyi nővéreknek

2022. augusztus 18. - 13:16 | Belföld

Igor Matovič (OĽaNO) az éjszaka közepén jelentette be közösségi oldalán, hogy az egészségügyi nővérek hamarosan fizetésemelésnek örülhetnek. Máris megérkeztek az első reakciók a pénzügyminiszter kijelentéseire.

„Semmi sem történik csak úgy” – az orvosszakszervezet reagált arra, hogy Matovič rekordmértékű béremelést ígért az egészségügyi nővéreknek
Peter Visolajský (Fotó: TASR)

Matovič bejegyzésében nagyra értékelte, hogy az orvosokkal ellentétben a nővérek sosem fenyegetőztek felmondással, még csak utalást sem tettek erre. „A nővérek nem sztrájkoltak, nem fenyegetőztek felmondásokkal, mint egyes orvosok, nem voltak köpönyegforgatók” – írta Matovič.

Nem kellett sokat várni a reakciókra. Peter Visolajský, a Szlovák Orvosszakszervezet (LOZ) elnöke szerint a tárgyalások tovább folynak.

„Örülök, hogy a nővérek az orvosok fenyegetőzéseinek, a mi felmondásunknak köszönhetően magasabb fizetéseket kapnak. Megérdemlik. Ez volt az egyik követelésünk. Köszönjük. Ha a politikusok megtartják ígéretüket, akkor a nyolc követelésünkből már kettő teljesül. Megyünk tovább, holnap, pénteken a miniszterelnökkel való tárgyalást követően tájékoztatjuk a nyilvánosságot a további lépéseinkről. Semmi sem történik csak úgy” – írta közösségi oldalán Visolajský.

Richard Raši, a Hlas képviselője sem ment el szó nélkül Matovič bejegyzése mellett. Mint írja: „azért döntöttek a béremelés mellett az OĽaNO-nál, mert az egészségügyi nővérek szót fogadtak, nem fenyegetőztek felmondással, mert ott van Monika Kavecká, valamint mert Igor anyukája is nővér volt” – jegyezte meg Raši.

„Az egészségügyi nővéreknek emelni kell fizetésüket, ez kétségtelen, és nem 10, hanem 100 eurókkal. De nem csak nekik. Az egészségügyben más hivatások is léteznek. Matovič viszont tudja, hogy a Római Birodalomban az oszd meg és uralkodj elve érvényesült, ez pedig az emberekben máig megmaradt. Egyébként a közbeszerzésekkel történő machinációval gyanúsított Kavecká, a nővéri szakszervezet elnöke már rég nem nővér” – mutatott rá a Hlas képviselője, aki szerint Kavecká az elmúlt két és fél évben egyszer sem javasolta a nővérek fizetésemelését.


(noviny.sk)