"Senki nem kínzott a börtönben" - nyilatkozta az adóhatósági exvezető, aki Ficót és Pellegrinit is kínos helyzetbe hozta

2021. augusztus 26. - 16:38 | Belföld

František Imrecze, a Pénzügyi Hatóság volt igazgatóját ismét kihallgatták a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökségen (NAKA). Állítása szerint nem kínozták a börtönben és nem is kényszerítették a vallomásra. Robert Fico (Smer-SD) és Peter Pellegrini (Hlas-SD) általában ezzel érvel, amikor bármilyen kellemetlen információ felmerül a kormányzásuk idejéből körvonalazódó korrupciós hálózatról.

"Senki nem kínzott a börtönben" - nyilatkozta az adóhatósági exvezető, aki Ficót és Pellegrinit is kínos helyzetbe hozta

František Imreczét idén februárban helyezték vizsgálati fogságba, miután őrizetbe vették a Vámszedő (Mýtnik) fedőnevű rendőrségi akció keretén belül. Öt hónapig volt börtönben, mígnem úgy döntött, beismerő vallomást tesz a kormányzatot is érintő korrupt tevékenységről, tenderek befolyásolásáról az adóhatóságnál. Beszélt többek között arról is, hogyan próbálta a Smer-SD vezetése a rendőrség segítségével hitelteleníteni Andrej Kiskát, illetve Igor Matovičot, azok céges adóügyein keresztül.

Robert Fico az effajta információkra általában úgy reagált, hogy azok a börtönben kínzott besúgók pletykái. "Nem kívánok olyasvalakit támadni, aki börtönben ül. Nagyon is el tudom képzelni, hogyan kínozzák, illetve teszik tönkre pszichikailag. Főleg ebben a melegben. Szegény Fero Imrecze" - mondta a nyáron.

Miután véget ért Imrecze kihallgatása, nyilatkozott az újságíróknak is.

"Senki nem kínzott a börtönben. Azért döntöttem úgy, hogy együttműködöm a büntetőjogi szervekkel, mivel így tartom helyesnek" - szögezte le. Hozzátette, nem sajnálja, hogy így döntött, és erre senki nem kényszerítette, se nem próbálta valamilyen irányba terelni a vallomását.

Nem kívánt beszélni azokról az ügyekről, amelyekről kérdezték, csupán annyit közölt, hogy reményei szerint sikerült minden kérdésre választ adnia.

"Hibákat követtem el az adóhatóság elnökeként, sajnálom, de ennek tudatosítása vezetett ahhoz, belássam, a rendőrséggel való együttműködés a helyes út, és ettől jobban érzem magam" - fogalmazott.

Figyelmeztetett, hogy nem érzi magát besúgónak, ugyanis mindenről úgy vall, ahogy azt tapasztalta, megélte, ahogy emlékszik rá vagy ahogy az idő távlatából értelmezi. Hangsúlyozta, hogy a vizsgálati fogság kellemetlen, és súlyos pszichikai nyomást jelent az emberre, de nem érzi úgy, hogy politikailag visszaélnének vele, és nem érzi úgy, hogy veszélyben lenne az élete.

A NAKA őt követően Michal Suchoba vállalkozót is kihallgatja, akinek az Allexis nevű cége nyert egy, az elektronikus pénztárgépekkel összefüggő informatikai tenderen, és aki Imreczével együtt korábban azt vallotta, hogy Peter Pellegrininek, az egykori pénzügyi államtitkárnak Miroslav Výboh Smer-közeli oligarchán keresztül 150 ezer eurót juttattak azért, hogy ennek törvényi hátterét támogassa.

(Denník N/TASR)