Senki nem nyilatkozik arról, miben maradt Matovič a szakértőkkel

2021. február 23. - 18:49 | Belföld

Hétfőn harangozta be a szlovák kormányfő, hogy kedden délután leül tárgyalni a járványügyi szakértőkkel arról, mit kellene jobban csinálni, hogy kedvezőbb legyen a koronavírusos helyzet az országban. Néhány órával később véget ért a tanácskozás, de érdemben senki nem mondott semmi, csupán annyi hangzott el, szerdán folytatják az eszmecserét. 

A miniszterelnök hétfőn arról beszélt, hogy tizedik hete a szakemberek döntése határozza meg a koronavírus elleni óvintézkedéseket és ennek ellenére nem javul a helyzet. Ezért kedd délutánra kerekasztal-beszélgetést kezdeményezett a szakértőkkel, hogy kipuhatolja, mi a teendő. Rámutatott, azt kell kiokoskodni, hogyan változtassunk a szabályokon, hogy a páciensek száma csökkenjen és a kórházainkra ne nehezedjen hatalmas nyomás.

A szlovákiai járványügyi szakértők a mai tanácskozás előtt jelezték, a Covid-automatáról, a kijárási korlátozásról, a pozitív minták szekvenálásáról, valamint a rendszeres tesztelésről egyeztetnének Matovičcsal.

Kedden este hat körül ért véget a kerekasztal-tanácskozás, és a résztvevő felek legkonkrétabb egyezsége annyi, hogy szerdán 13 órakor folytatják a megbeszéléseket. A kormányfő annyit jelzett a közösségi oldalán, hogy az egyeztetés kiválóan sikerült. Matovič itt arról vall, hogy azért hívta meg a járványügyi szaktekintélyeket, hogy közösen elgondolkodjanak arról, nálunk - Portugáliával, Írországgal és Britanniával ellentétben - miért nem fejti ki hatását a 10 hete bevezetett lockdown. A miniszterelnök azt is jelezte, örül a holnapi eseménynek, ahol érdekes emberekkel fog találkozni.

Úgy néz ki, a mai nap ilyen titokzatosra sikeredik. Pár órával korábban fejeződött be az államfő által szervezett találkozó is, és arról sem tudtunk meg sokkal többet. Zuzana Čaputová köztársasági elnök egyelőre nem közli a nyilvánossággal, hogy milyen elvárásokat tolmácsolt Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő és Boris Kollár (Sme rodina) parlamenti elnök felé a keddi találkozón.

(para)