"Senki semmiről nem egyezett meg" - mondta Danko az alkotmánybíró-választásról

A Híd párt után az SNS elnöke is jelezte, hogy a nyílt szavazás mellett állnak az alkotmánybíró-jelöltekről való parlamenti voksolás kapcsán.

"Senki semmiről nem egyezett meg" - mondta Danko az alkotmánybíró-választásról
Andrej Danko (Fotó: TASR)
Kapcsolódó cikk:
 
Hozott egy döntést a Híd, mert a Smer Kotlebáékkal pusmog a háttérben

Andrej Danko a hétfőn megtartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy számára mindegy, ki lesz alkotmánybíró, de két feltételt teljesítenie kell, az egyik a szakmai, míg a másik a morális.

Közölte, hogy az SNS képviselői szabad kezet kapnak a tekintetben, kire szavazzanak az alkotmánybíró-jelöltek közül, ugyanakkor szavai szerint egyszer még összeül a koalíció a keddi szavazás előtt, hogy keressék a közös nevezőt.

Visszautasította, hogy az SNS szintén tárgyalna az ĽSNS-szel, mint az korábban már kiderült a Smerről. A Hídhoz hasonlóan az SNS is a jelöltekről való nyílt szavazást támogatja, ellenben a Smer a titkos szavazásra tett javaslatot.

Nagyon úgy tűnik, hogy formálódni látszik az újabb koalíciós válság, Danko szerint azonban a Smer-SNS-Híd hármas működőképes.

"Senki nem egyezett meg semmiről" - szögezte le, és visszautasította azt is, hogy előre megegyeznének hat jelöltről, akit aztán a parlament elnöke elküldhet Andrej Kiskának, aki pedig közülük hármat kinevezhet alkotmánybírónak. Ugyanakkor ha sikerül mégis megválasztani hat jelöltet, akkor azt elküldi az államfőnek.

Danko elárulta azt is, hogy ha a szavazás nyílt lesz, akkor a szavazólapon szereplő 39 jelöltből kell a parlamenti képviselőknek 18-at vagy annál kevesebbet kiválasztaniuk. Ha többet jelölnek, akkor a szavazásuk érvénytelen. Egyébként ugyanilyen szavazólapon szavaznának titkos szavazás esetén is, a különbség annyi, hogy az első esetben nyilvánosságra hozható, ki hogyan szavazott.

Ha nem sikerül első körben megválasztani a 18 jelöltet, akkor a választást meg kell ismételni, erre pedig Danko a csütörtöki napot jelölte ki. Mivel viszont az alkotmánybíróknak február 16-án jár le a mandátumuk, Andrej Kiskának két napja maradna a döntésre. És még az sem biztos, hogy csütörtökön pont kerül az ügy végére, akkor pedig már biztosan alig marad bíró az Alkotmánybíróságon, szenátus pedig egy sem.

(Denník N)