Sértődött primadonnaként viselkedik Igor Matovič

Juhász László | 2020. november 11. - 18:04 | Vélemény

Amikor a Smer, az SNS és a Híd romjain márciusban nagy nehezen megalakult az Igor Matovič vezette kormánykoalíció, azonnal borítékolni lehetett, mibe bukhat bele az új kormány.

Sértődött primadonnaként viselkedik Igor Matovič
Fotó: TASR

Nevesül, a miniszterelnök hiúságába, aki nem tűri, hogy rajta kívül másra is essen reflektorfény vagy másnak is legyenek világmegváltó ötletei.

Bár sok fertőtlenítőszer lefolyt azóta a Dunán, a koronavírus előtti időkből még emlékezhetünk, milyen fogcsikorgatva állt össze tavasszal a négypárti koalíció. A választások után úgy tűnhetett, nem a szakemberek hiánya lesz a legérzékenyebb pontja az OľaNO – SaS – Za ľudí – Sme rodina paktumnak, hiszen kézenfekvő volt például, hogy a pénzügyminisztérium élére van megfelelő szakember, Richard Sulík személyében.

Igor „Egyszerű Ember” Matovič azonban nem akarta kiadni pártja kezéből az államkassza kulcsát, így Sulíknak be kellett érnie a gazdasági tárca vezetésével. Sulík nyelt egyet, és elfogadta a szegről-végről övéhez hasonló kvalitásokat igénylő posztot, sőt, még Boris Kollár maffiózó barátai fölött is szemet hunyt, csak hogy ne veszélyeztesse a születendő koalíciót.

Arra azonban nem volt hajlandó, hogy racionális szakemberből like-vadász facebookpojácává váljon. Megvan az az idegesítő tulajdonsága, hogy ha valamit nem talál észszerűnek vagy egyszerűen csak nem tetszik neki a kormányfő viselkedése, azt szóvá teszi.

Tűrte Igor, tűrte, ameddig tűrhette Richard Sulík racionális pragmatizmusát, bíráló megjegyzéseit, észérveit, szerdán azonban végleg betelt nála a pohár. Matovič ugyanis szentül meg van győződve saját mindenhatóságáról, tévedhetetlenségéről és szakértelméről. (Bár számomra még mindig nem világos, hogy a mediális gerillaakciókon, infógrafikák készítésén és Facebook-bejegyzések írásán kívül mihez is ért a miniszterelnök.)

Szóval Matovič alaposan berágott Sulíkra. Nehogy már ez a szemüveges, kopasz pojáca mondja meg neki, hogy kell kormányozni! Bírálni bezzeg könnyű, meg a Facebookon üzengetni (illetve, azt ő is szokott, szóval...), ha csak kukacoskodni akar az Sas elnöke, meg több szabadságot, meg élénkülő gazdaságot, meg ilyen hülyeségeket, akkor tessék, csinálja ő!

Szerdán tehát elmondta, szeretné hallani Sulíktól a helyes utat, és ha a tervéért, megoldásaiért felelősséget vállalna. „Szeretném megosztani a munkámat a helyettesemmel, hiszen erről szól a helyettesi munka, nem?! Azt szeretném, ha felelős politikushoz, koalíciós partnerhez méltón felállna, és előállna egy megoldással, hogyan csökkentsük le az új fertőzöttek napi esetszámát 500 alá, és ha ez december 1-jéig sikerül, minden megnyithat” – mondta Matovič.

Kíváncsian várjuk, mit lép Sulík. Remélhetőleg van annyi vér a pucájában, hogy meghallgat néhány szakembert, és vasárnapig tényleg előáll egy javaslattal.

Ő ugyanis Matovičcsal ellentétben hajlamos hallgatni a nála okosabbakra.