A Shell azonnali hatállyal felhagy az orosz nyersolaj-vásárlásokkal, bezárja oroszországi benzinkútjait

2022. március 9. - 06:28 | Külföld

A Shell fokozatosan kivonul az oroszországi kőolaj- és földgázüzletből, összhangban a brit kormány azon új irányelveivel, amelyeket az Ukrajna Oroszország általi lerohanása miatt válaszként hozott - közölte kedden a brit olajpari konszern.

A Shell azonnali hatállyal felhagy az orosz nyersolaj-vásárlásokkal, bezárja oroszországi benzinkútjait
Illusztráció - TASR

A közlemény szerint első lépésben a Shell azonnali hatállyal felhagy az orosz nyersolaj-vásárlásokkal, bezárja oroszországi benzinkútjait, illetve a repülőgép-üzemanyagok és kenőanyagok árusításával foglalkozó üzletágát.

Ben van Beurden, a konszern elnöke ugyanakkor figyelmeztetett, hogy tekintettel az alternatív források földrajzi elhelyezkedésére és elérhetőségére, akár hetekig is eltarthat, míg a kieső orosz nyersolajat pótolni tudják.

"Ez összetett feladat, amely kormányok, energiaszolgáltatók és fogyasztók tevékenységének összehangolását igényli majd" - mondta.

"Ezek a társadalmi változások világítják meg annak dilemmáját, hogy Ukrajnában elkövetett atrocitásai miatt nyomást gyakoroljanak az orosz kormányra, ugyanakkor szavatolják Európa stabil és biztonságos energiaellátását" - közölte van Beurden. "Végtére a kormányok feladata, hogy döntsenek ebben a rendkívül bonyolult egyensúlyban" - tette hozzá.

Az Egyesült Királyság kedden bejelentette, hogy 2022 végéig fokozatosan leállítja az orosz olajimportot.

Oroszország a világ harmadik legnagyobb kőolajtermelője, az Egyesült Államok Energiainformációs Ügynöksége (EIA) szerint a globális kínálat több mint 10 százalékát adja. Exportja a világpiac 7 százalékát teszi ki, amelynek mintegy 60 százaléka Európába irányul, így a kontinens vonakodik csatlakozni az Egyesült Államokhoz és az Egyesült Királysághoz. Az Exxon Mobil Corp., a BP PLC és a Shell PLC a múlt héten jelentette be, hogy tervezi kivonulását az oroszországi tevékenységekből.

mti/para