SIKER: Újabb sikeres elnapol(tat)ási kísérlet a nagyudvarnoki véres perben!

Az első fokú ítélet szeptemberi eltörlése után hétfőre tűzték ki a per újratárgyalásának első időpontját, de tárgyalás nem lett belőle.

SIKER: Újabb sikeres elnapol(tat)ási kísérlet a nagyudvarnoki véres perben!
A járásbíróság épülete (Fotó: Paraméter)

Figyelem: x x x x - - x - - x x x x

Ezek nem totótippek, se nem céllövöldés eredmény, ellenben ennyiszer tárgyaltak (x) és ennyiszer nem (-) a 2015 februárjában történt vasrudas támadás perében abban az évben és 2016-ban. Tehát sikerült a tárgyalásoknak durván az egyharmadát elnapol(tat)ni vagy a vádlott, vagy az ügyvédje hiányzása miatt.


A lényeg:

A saját háza előtt a munkahelyéről való éjjeli hazatérésekor megtámadott B. János a támadás után, majd a büntetőper során is végig azt állította, hogy a vasrudas elkövető egy bizonyos M. József pozsonyeperjesi származású fiatal férfi, akit azt követően ismert fel, hogy lerántotta a fejét eltakaró sálat/maszkot.

M. Józsefnek a tárgyalás során egy bizonyos N. Sz. biztosított alibit, aki a bíróságon eskü alatt vallotta, a feltételezett elkövető nála volt – egyébként szintén Nagyudvarnokban, azon a bizonyos hétfő éjszakán, és éppen filmeztek.

Hosszú bírósági huzavona után, tavaly novemberben született meg az első fokú ítélet, mely szerint M. Józsefet bűnösnek találták súlyos testi sértés vádjában. Az ítélet a kiszabható büntetés (4-10 év) alsó határa alatti, három év felfüggesztett szabadságvesztés volt, négy év próbaidővel. A bíróság távoltartási végzést is kiadott, M. József nem mehet 5 méternél közelebb B. Jánoshoz.


Hétfőn tehát tárgyalni kellett volna, viszont az eleve késéssel megkezdett ülést csírájában el is fojtották, vádlott és jogi képviselője híján ugyanis azt értelmetlen folytatni.

A bíró ismertette a távolmaradásuk indokát is, ami pofon egyszerű: a vádlott M. József jogi képviselőjének éppen ebben az időpontban Nagyszombatban van tárgyalása, és hogy azt előbb tűzték ki.

Ez az indoklás azonban a múlt hét vége felé még nem szerepelt az ügyiratban – tudtuk meg a sértett B. János ügyvédjétől, tehát sikerült úgy intézni, hogy az utolsó pillanatban érkezzen be.

Emiatt sem a sértett, sem a beidézett tanúk, rendőrök és mentősök nem tudhattak arról, hogy nem lesz tárgyalás.

A tavaly meghozott ítéletről részletesebben itt volt szó:
Felfüggesztett börtönt kapott a brutális nagyudvarnoki verés elkövetője, az ügyész súlyosbításért fellebbez
 
Az egész per folyamatáról, valamint a fellebbezések észrevételeiről itt olvashatnak:
Pont kerül valaha a brutális nagyudvarnoki verés perének végére?
 
Alább pedig azt fejtegettük, mivel indokolta az első fokú ítélet eltörlését a Nagyszombati Kerületi Bíróság:
Ki járhat jól és ki pórul a nagyudvarnoki véres vasrudas támadás újratárgyalásával?

A járási ügyészség ügyésze mindenesetre azt kérte, a bíróság biztosítsa be annak a tárgyalásnak a jegyzőkönyvét, amely „közbejött” a vádlott ügyvédjének, hogy kiderüljön, valóban ott volt-e.

A bíró végül tehát kénytelen volt elnapolni a pert, de nem januári időpontot tűzött ki, hanem februárit. Február 5-ét. Ez pedig ezt jelenti, hogy alig két hétre leszünk attól (február 17.), hogy a tárgyalás ne záruljon le a bűnténytől számított három éven belül.

B. János családjának tagjai megkérdezésünkre elmondták, bosszantja őket a mostani halasztás, ugyanakkor készek arra, hogy elmenjenek a végsőkig, míg el nem érik, hogy elítéljék a bűnöst.

(parameter)