Sikeres kommunikációs tesztet hajtott végre Mars körüli pályán a kínai és az európai űrszonda

2021. december 1. - 20:34 | Tech

Sikeres kommunikációs tesztet hajtott végre Mars körüli pályán a kínai Tienven-1 űrszonda és az Európai Űrügynökség (ESA) Mars Express nevű űrhajója - közölte szerdán a Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA).

Sikeres kommunikációs tesztet hajtott végre Mars körüli pályán a kínai és az európai űrszonda
-illusztráció- (Fotó: Wikipédia)

A kínai Csu-zsung marsjáró mintegy 4000 kilométeres távolságból adatokat küldött a Mars Expressnek, kommunikációjuk 10 percen át tartott. A Mars Express fogadta az adatokat és továbbította az ESA mélyűri nyomkövető állomására. Az állomás az adatokat az ESA Európai Repülésirányító Központjába (Esoc) küldte, amely továbbította a Pekingi Repülésirányító Központba.

Az adatelemzés szerint a Csu-zsung és a Mars Express kommunikációs interfész-egységei összehangolódtak, megfelelnek a nemzetközi sztenderdeknek, a továbbított adatok teljesek és helyesek voltak.

A Tienven-1 és a Mars Express csapata tovább dolgozik a tudományos adatközlő kommunikáció tökéletesítésén.

A Tienven-1 űrszonda tíz hónapon át tartó utazást követően érte el a vörös bolygót, ahol leszállóegysége május 15-én hajtott végre sikeres landolást. A kínai mitológia egyik ősi tűzistenéről elnevezett Csu-zsung marsjárót a Földdel kapcsolatot tartó Tienven-1-ről irányítják. A jármű a Mars légkörének és talajának vizsgálata mellett felvételeket is készít a vörös bolygóról és feltérképezi az Utopia Planitia nevű síkság környékét.

Az Európai Űrügynökség (ESA) 2003 nyarán indította útnak Mars Express nevű szondáját, amely decemberben kezdte meg a bolygó körüli keringését és azóta gyűjt adatokat és készít felvételeket a Marsról.

(MTI)

Címkék: marsjáró