Sikeresen átdokkolt a SpaceX Crew Dragonja a Nemzetközi Űrállomás moduljára

2021. július 22. - 10:51 | Tech

Sikeresen átdokkolt szerdán a Nemzetközi Űrállomás (ISS) másik moduljára a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Crew Dragon Endeavour nevű űrhajója, hogy helyet biztosítson a Boeing amerikai repülőgépgyártó cég CST-100 Starliner nevű űrhajójának, amely a tervek szerint a hónap végén érkezik meg a Nemzetközi Űrállomásra.

Sikeresen átdokkolt a SpaceX Crew Dragonja a Nemzetközi Űrállomás moduljára
-illusztráció- (Fotó: NASA/AP)

Az átdokkolást az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) honlapján közvetítette.

A Crew Dragon átdokkolására amerikai keleti parti idő szerint 7:35-kor került sor, az egész művelet 47 percig tartott.

Az űrhajó áthelyezési munkálataiban részt vettek a NASA űrhajósai, Shane Kimbrough és Megan McArthur, a francia Thomas Pesquet, az Európai Űrügynökség (ESA) asztronautája, valamint a japán Hoside Akihiko, a japán űrkutatási ügynökség (JAXA) űrhajósa.

Április elején a NASA űrhajósai, Michael Hopkins, Victor Glover és Shannon Walker, valamint Nogucsi Szoicsi japán asztronauta először dokkoltatták át a Crew Dragon Resilience nevű űrkabinját a Nemzetközi Űrállomás egyik moduljáról a másikra. Erre az Endeavour soron következő dokkolása miatt volt szükség.

A tervek szerint július 30-án bocsátják fel második alkalommal a Starliner utasok nélküli tesztűrhajóját, amely várhatóan július 31-én dokkol a Nemzetközi Űrállomáson.

A 13 tonnás Starlinert hét személy szállítására és 60 óráig tartó önálló repülésre tervezték. Az űrhajót először 2019. december 20-án bocsátották fel személyzet nélkül az ISS-re, a floridai Cape Canaveralról. A Starlinernek a tervek szerint december 22-én kellett volna csatlakoznia az ISS-hez, ezt azonban műszaki problémák miatt elhalasztották. Bár az űrhajót sikeresen útnak indították, az egyik hajtómű időzítési hibája miatt nem tudott arra a pályára állni, amelyen keresztül az űrállomásra jutott volna. A Starliner így végül visszatért a Földre.

A Nemzetközi Űrállomáson jelenleg hét űrhajós tartózkodik: az Orosz Szövetségi Űrügynökség (Roszkoszmosz) űrhajósai, Oleg Novickij és Pjotr Dubrov, Kimbrough és McArthur mellett Mark Vande Hei, aki szintén a NASA űrhajósa, Pesquet és Hoside.

Szintén szerdán, moszkvai idő szerint délután hat óra előtt két perccel útnak indították a kazahsztáni Bajkonurból az orosz Proton-M egyszer használható hordozórakétán a Nauka (Tudomány) többfunkciós kutatómodult, amely várhatóan július 29-én dokkol az ISS orosz részén. A többcélú, egyebek mellett tudományos kísérletek elvégzését szolgáló, 13 méter hosszú és több mint 20 tonnás orosz űrlabor felbocsátását korábban többször is el kellett halasztani különböző felmerülő problémák és pénzihány miatt.

(MTI)