Sikeresen teljesítette az indítása előtti kulcsfontosságú tesztjét a Hubble űrtávcső utóda

2021. május 12. - 17:51 | Tech

Utoljára bontotta ki a Földön hatalmas, aranybevonatú elsődleges tükrét a Hubble űrtávcső utóda, a James Webb-űrteleszkóp, amelyet a tervek szerint októberben indítanak útnak a világűrbe.

Sikeresen teljesítette az indítása előtti kulcsfontosságú tesztjét a Hubble űrtávcső utóda
-illusztráció- (Fotó: YouTube - Screenshot)

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) közlése szerint a világ legnagyobb méretű és teljesítményű űrteleszkópja kedden sikeresen kihajtogatta és a helyére igazította a több szegmensből álló, 6,5 méter átmérőjű főtükrét. A szakemberek szerint ez volt az utolsó teszt annak biztosítására, hogy az eszköz túléli a rá váró 1,6 millió kilométeres utazást és készen áll a világegyetem eredetének kutatására.

A 10 milliárd dolláros űrteleszkópot a dél-kaliforniai Northrop Grumman űrtechnológiai vállalat Redondo Beach-i üzeméből fogják átszállítani Francia Guyanába, ahol egy Ariana 5 rakétával indítják útnak, a tervek szerint október 31-én.

A Webb elsődleges tükrét 18 hatszögletű szegmens alkotja és ultravékony aranyréteg borítja. Utóbbi célja, hogy javítsa az infravörös fény visszatükröződését.

Hatalmas mérete miatt a főtükröt összehajtogatva indítják útnak, majd 132 különálló műszer fogja megfelelő pozícióba állítani a részeit. A tükör egy óriási reflektorként fogja segíteni az űrteleszkópot abban, hogy minden eddiginél messzebbre ellásson a világűrben.

A kutatók a teleszkóp segítségével akarnak visszatekinteni 13,5 milliárd évvel ezelőttre, hogy elsőként pillantsák meg az ősrobbanás után nem sokkal keletkezett első csillagokat és galaxisokat.

A vöröseltolódás miatt az infravörös tartományban működő űrteleszkóp másik fontos feladata az idegen világok felfedezése lesz. Az 1990-es években fedezték fel az első olyan bolygókat, amelyek más csillagok körül keringenek, és azóta több mint 4 ezer ilyen exobolygót azonosítottak.

Negyvennégy ország szakemberei fogják használni az űrtávcsövet, egyebek között arra, hogy belessenek a szupermasszív, vagyis nagyon nagy tömegű fekete lyukakba.

(MTI)

Címkék: űrteleszkóp