Sikert sikerre halmoz az Ifjú Szivek Táncszínház a franciaországi fesztiválon, velük van a közönség

2021. július 27. - 19:50 | Kultúra

A pozsonyi Ifjú Szivek Táncszínház július elején érkezett Avignonba, ahol Hégli Dusan Allegro Molto Barbaro című darabját 20 alkalommal mutatják be a Golovine Táncszínházban.

Sikert sikerre halmoz az Ifjú Szivek Táncszínház a franciaországi fesztiválon, velük van a közönség

Az előadás szövegét Parti Nagy Lajos írta. A Festival Off d'Avignonon több száz akkreditált színházigazgató, kritikus, újságíró és több százezer színházkedvelő fordul meg egy hónap alatt. A társulat utoljára 2017-ben, Finetuning című előadásával szerepelt nagy sikerrel, a családon belüli erőszak témáját feldolgozó darab Tournesol díjat kapott Avignonban.

Idén a koronavírus járvány miatt szigorú intézkedések és korlátozások mellett zajlik a fesztivál. Az Allegro Molto Barbarót Samuel Beckett Katasztrófa című drámája inspirálta, szövegét Parti Nagy Lajos írta, az előadás magyar változatában az ő hangján szólalt meg az aktuális hatalommal végletekig lojális intendáns. Az Avignonban bemutatott francia változatban Jean-Marc Barr francia-amerikai színész játssza a “Hangot”.

A darab szlovák nyelvű verziójában a napokban elhunyt színész, humorista, Milan Lasica alakította a rendezőt.

“Meg kellett tanulnunk kicsit franciául, hiszen a tánc, a mozgásvilág amit használunk olykor nagyon feszesen tapad az intendáns utasításaihoz. Nem volt könnyű, de azt hiszem most már így 18 francia nyelvű előadás után elmondhatom, hogy a közönség velünk van. És ez nem csak a meghajláskor érződik” – számolt be az élményekről Varsányi Ágnes táncos.

Samuel Beckett 1982-ben, az Avignoni Színházi Fesztivál cseh napjára írta a Katasztrófát, amit az akkoriban hazájában bebörtönzött Václav Havelnek ajánlott. Az Allegro Molto Barbaro is a hatalom és a művészet kapcsolatát járja körül, a hagyományos tánc- és zenekultúra eszközeivel. “A mindenkori hatalom előszeretettel hivatkozik hagyományainkra. Beckett Katasztrófája tökéletes kiindulási alapnak bizonyult. Parti Nagy Lajos zseniális szövege pedig olyan árnyalatait mutatja meg az arroganciának, amely izgalmas koreográfusi lehetőségeket adott. Nagy kihívás volt ez a munkafolyamat, de nagyon szerettem. A művészet szabadsága számomra megkérdőjelezhetetlen” – nyilatkozta Hégli Dusan, az előadás rendezője és koreográfusa. A társulat három hete érkezett Avignonba, eddig 18 előadáson vannak túl. A közönség, valamint a La Terasse-ban és a La Provence napilapban megjelent kritikák is pozitívan értékelték a darabot.

(isz)