Sikertelen volt az első meteoritkereső akció az Ipoly felső folyásánál

2023. augusztus 3. - 12:13 | Régió

Sikertelen volt az első meteoritkereső akció a málnapataki (Málinec) vízduzzasztónál, a Poltári járásban. A tudósok számításai szerint a múlt héten a környéken csapódtak be egy meteorit darabjai – tájékoztatta a TASR-t Juraj Tóth csillagász, a Komenský Egyetem Matematikai, Fizikai és Informatikai Karának munkatársa.

Sikertelen volt az első meteoritkereső akció az Ipoly felső folyásánál
Illusztrációs felvétel (Pixabay)

A szakértők diákokkal és a besztercebányai, valamint a garamszentkereszti (Žiar nad Hronom) csillagvizsgáló munkatársaival kutatták át a környéket július 31-én és augusztus 1-jén. Tóth elmondta, ez volt az első, terepfelmérő kutatás, és folytatják a meteoritdarabok keresését.

Mindezt meglehetősen nehezíti az erősen tagolt, erdővel sűrűn benőtt terep. Átfésülése során nem használnak fémdetektort. „A friss becsapódások után a leghatékonyabb szabad szemmel kutatni annak nyomai után. Rajokban haladva, lépésről lépésre haladunk, GPS-térképet is használunk” – mondta Tóth.

Az egyetem folytatja a keresést, és az emberek segítségét is kéri ehhez, főleg a környéken élők és a hétvégi házak tulajdonosai lehetnek a segítségére. „Ugyanakkor rossz tapasztalataink is vannak ezzel, sokan szeretnék pénzzé tenni, ha ilyesmire bukkannak. A törvények azonban világosan fogalmaznak, a ritka ásványi leletek és meteoritdarabok az állam tulajdonát képezik, a megtaláló pénzjutalmat kaphat” – tette hozzá Tóth.

A július 24-én becsapódó meteorit, úgynevezett nappali bolida darabjai a Cseh Tudományos Akadémia Csillagászati Intézetének számításai szerint a málnapataki vízduzzasztó környékén, az Ipoly (Ipeľ) felső folyásánál szóródhattak szét egy 12 kilométer hosszú, egy kilométer széles sávban. A legnagyobb meteoritdarab akár két kilogrammos is lehet, de csupán néhány grammos darabok is a földre hullhattak.

TASR

Címkék: Meteorit, tudósok, keresés