Sikertörténet a szlovák-magyar együttműködés, könyökpaccsal pecsételték meg a miniszterek

2020. május 11. - 15:55 | Belföld

Magyarország és Szlovákia együttműködése az elmúlt évben sikertörténetek sorozatává vált - emelte ki Szijjártó Péter, a magyar külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Richard Sulík szlovák miniszterelnök-helyettessel, gazdasági miniszterrel tartott közös, a Facebookon is közvetített sajtótájékoztatóján. Könyökpaccsot rá!

Sikertörténet a szlovák-magyar együttműködés, könyökpaccsal pecsételték meg a miniszterek

A magyar tárcavezető kiemelte: Magyarországnak Szlovákia a 3. legfontosabb kereskedelmi partnere, a 2. legfontosabb exportpiac, a magyar tőkekifektetések 3. legfontosabb célpontja. Hozzátette: minden politikai feltétel adott ahhoz, hogy a sikertörténet folytatódjon. A két ország között annyi összeköttetés lesz a következő években, ahány korábban nem volt. Mint kifejtette:

augusztusban átadják a 600 méter hosszú új komáromi hidat. 2022-ig átadnak hat új átkelőhelyet, ezek közül 3 Ipoly-hidat. Továbbá 2022-re elérik, hogy Miskolcról Kassáig végig gyorsforgalmi úton lehessen közlekedni.

Megállapodtak abban is, hogy 2020 végéig két ponton összekötik a két ország villamosenergia-hálózatát.

Elhárult az akadály az elől is, hogy a magyar-szlovák gázvezetékrendszereket összekötő interkonnektoron Magyarország irányából Szlovákia irányába a kapacitást 3-szorosára növeljék meg. Így 2024-től Magyarország felől Szlovákiába évente több mint 5 milliárd köbméternyi gázt tudnak szállítani. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy Magyarország - a Gazprommal való megállapodása alapján - a Török Áramlatból több milliárd köbméter gázt tud vásárolni.

Szijjártó kiemelte: korábban soha ennyi közúti közlekedési összeköttetés, soha ilyen szoros energetikai összeköttetés nem volt a két ország között. Hozzátette: minden adott ahhoz, hogy továbbra is kölcsönösen előnyös, a kölcsönös tiszteletre alapuló kapcsolat legyen a két ország között. Ez jó Szlovákiának, Magyarországnak és a felvidéki magyaroknak is. Kitért arra is, hogy

a világjárvány alatt is példamutató volt az együttműködés a két ország között, kölcsönös segítették állampolgáraik hazatérését, megállapodtak abban, hogy a határ 30 kilométeres sávjában élő magyar és szlovák munkavállalóknak 11 határátkelőt biztosítanak, 10 helyen a teherforgalom is áthaladhat.

Szijjártó Péter szólt arról is, hogy amikor Magyarország ellen az Európai Parlamentben támadás indult, Richard Sulík európai parlamenti képviselőként ezt nem támogatta. Ezért a kormány és minden magyar ember köszönetét fejezte ki a miniszternek - mondta Szijjártó.

Sulík a diverzifikáció fontosságára hívta fel a figyelmet. Mint elmondta, eddig csak kelet felől érkezett a gáz Szlovákiába, ezért fontos, hogy már délről is történik.

Az SaS vezetője a Facebook-oldalán arról számolt be, "rendkívül szimpatikusnak" tartja kollégáját, Szíjjártót.

A két miniszter az augusztusban átadandó komáromi hídon találkozott, ahol - a vírusos helyzetre tekintettel - mellőzték a kézfogást, helyette könyökpaccsot adtak egymásnak. Napjaink új üdvözlési formája, a könyökpaccs szlovákul úgy hangzik: "lakťovka".

MTI/para