Sikerült kimenteni az antarktiszi ausztrál kutatóállomás egyik beteg munkatársát

2023. szeptember 4. - 14:16 | Tech

Egy ausztrál jégtörőnek sikerült kimentenie a Casey antarktiszi ausztrál kutatóállomás egyik beteg munkatársát - jelentette az ABC ausztrál hírcsatorna egy illetékes kormányzati szóvivőre hivatkozva hétfőn.

Sikerült kimenteni az antarktiszi ausztrál kutatóállomás egyik beteg munkatársát
Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A Nuyina nevű hajó már úton van a több ezer kilométerre található tasmaniai Hobart kikötője felé. A jégtörőnek vasárnap sikerült áthatolnia a tengeri jégen, és partot érnie egy a kutatóállomástól 144 kilométerrel távolabb található területen.

A kormány közölte: ahogy a hajó a közelbe érkezett, két helikopter már útnak is indult a fedélzetéről Casey felé.

A jégtörő augusztus végén hagyta el Hobartot, és indult útnak a 3500 kilométerre fekvő ausztrál kutatóállomás felé, miután az ottani személyzet egyik tagja megbetegedett. Az illetőnek szakorvosi ellátásra van szüksége, amihez Ausztráliába kell szállítani - tájékoztatott a szóvivő. A Hobart Kórház szakemberei már a Nuyina fedélzetén kezelésbe vették az illetőt. Úgy tudni, hogy az expedíció többi tagja jól van.

A Casey körülbelül 3380 kilométerre délre található Perth-től. Ez az Ausztráliához legközelebb eső állandó antarktiszi kutatóállomás. Míg nyáron mintegy százötvenen élnek az állomáson, télen csupán húszfős személyzet tartózkodik ott.


MTI