Sikerült megfékezni a tüzeket Új-Dél-Wales államban

2020. február 13. - 12:15 | Külföld

Sikerült megfékezni a tüzeket Új-Dél-Walesben, Ausztráliának abban az államában, ahol a legnagyobb károk keletkeztek a bozóttüzek következtében - jelentette be csütörtökön helyi tűzoltóság szóvivője.

Sikerült megfékezni a tüzeket Új-Dél-Wales államban
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

A tájékoztatás szerint csütörtök délre minden zsarátnokot eloltottak a dél-ausztráliai államban. A tűzoltók rendkívül jó hírnek nevezték a tüzek megfékezését az ország történetében példátlan, több hónapja tartó erdő- és bozóttűzek leküzdésében.

Az elmúlt napok - évtizedek óta nem tapasztalt mennyiségű - esőzéseinek jelentős szerepük volt a tüzek eloltásában, illetve megfékezésében.

Rob Rogers, az állam tűzoltóságának helyettes parancsnoka azt írta, hogy Új-Dél-Walesben ellenőrzés alatt tartanak minden tüzet. Hangsúlyozta azonban, hogy még nem oltották el az összeset, vannak még aktívak az állam déli részén.

Az ausztrál főváros, Canberra körüli területen is küzdöttek még a tűzoltók csütörtökön a lángokkal.

Ausztrália keleti és déli részén tavaly szeptember óta mintegy százezer négyzetkilométeres - Magyarországnál vagy Portugáliánál is nagyobb - területen pusztítottak a lángok. A tüzek 33 ember halálát okozták, mintegy 2500 embernek kellett elhagynia lakhelyét, egymilliárd állat pusztult el.

Az idei tüzek különösen korán kezdődtek és nagyon intenzívek voltak. Ennek okai a rendkívüli szárazsággal, a tikkasztó hőséggel, valamint a klímaváltozással magyarázhatók szakértők szerint.

(MTI)

Címkék: bozóttűz