A siketek nyelvi kisebbség, a parlamentben a helyük

2020. február 20. - 16:23 | Belföld

Szlovákia történetében először van erős szakmai képviselete a parlamenti választásokon, méghozzá egyenesen három siket képviselőjelölt személyében. A Híd listáján idén többen is indulnak a siketek jogai érdekében.

A siketek nyelvi kisebbség, a parlamentben a helyük
A töbi képért KATT a fotóra!

Hefty Angéla, Bačičová Iveta és Cehlárik Jaroslav Rigó Konrád, kulturális államtitkár támogatásával tartottak ma sajtótájékoztatót, amelyen az is elhangzott, hogy a jelöltek a következő választási időszak legfontosabb céljaként a szlovák jelnyelv kodifikációját tűzték ki.

“A siketek számára elérhető szolgáltatások nincsenek a megfelelő szinten. Mindez javítható, de először kodifikálnunk kell a szlovák jelnyelvet”

- állítja az egyik siket képviselőjelölt, Cehlárik Jaroslav. Hefty Angéla, az MTA szakmunkatársa, aki hendikepje ellenére beszél magyarul, szlovákul és angolul is, szájról olvas, valamint szlovákul ill. magyarul is jelel –, a siketek minőségi oktatásának szükségéről tájékoztatta a jelenlévőket. A harmadik jelölt, Bačičová Iveta, a jelnyelvi tolmácsok hiányára és a rejtett feliratok fontosságára hívta fel a figyelmet.

A siketek közösségének ezidáig nem volt képviselete a magas politikában. Igényeiket nem hallgatták meg annak ellenére sem, hogy a mindennapi problémáik gyors és hatékony megoldásokat igényelnek. Rigó Konrád szerint a parlamentben minden kisebbség megérdemelné a képviseletet.

“A siketek közösségével most már több mint 3 éve dolgozom együtt. Pontos és tapasztalatokon alapuló céljaik vannak, amelyek elérése a mindennapi életüket könnyítenék meg. Szükségük van a támogatásunkra”

- tette hozzá.

(-)