Silvester Lavrík darabja kerül bemutatásra a Jókai színházban

2021. március 26. - 12:16 | Kultúra

A Komáromi Jókai Színházban egy újabb darab próbafolyamata fejeződött be, ezúttal Silvester Lavrík Csendes ház című darabját mutatják be, amit online formában megnézhetünk a közeljövőben.

Silvester Lavrík darabja kerül bemutatásra a Jókai színházban

A darabot Garajszki Margit fordította magyar nyelvre, ő az előadás rendezője is. A színház még a tavalyi évben pályázott hat szlovák dráma feldolgozására, amelyeket lefordításukat követően olvasószínház formájában dolgoznak fel.

A Csendes ház felolvasói estje tavaly decemberben történt az Art Mix fesztivál keretén belül a Jókai színházban és az igazgatóval történt egyeztetés után előadás született belőle.

„Nagyon jó visszhangja volt, ezért úgy döntöttünk megcsináljuk előadásként is” – nyilatkozta Garajszki Margit rendező és műfordító, aki ezt követően a darabról is szólt.

„Holocsy Katalin és Krisztina úgy gondolom tökéletesek a szerepek megformálásához. Minden szépen összejött. A darab lényege, hogy két régi barátnő találkozik és nagy köztük a feszültség. A végét nem árulom el, van egy csattanó.”

Holocsy Katalin, a két főszereplő egyike arról szólt, mennyire üdítő újra a színpadon állni.

„Kapóra jött ez a próbafolyamat, mert október óta nem játszunk, nem próbálunk és most végre azzal foglalkozhattunk, amit igazán szeretünk.” Hozzátette azonban, hogy a nézők hiánya megváltoztatja a felkészülést.

„Más idegrendszerben készült ez a folyamat, mert tudtuk, hogy ezt feljátsszák, nézők nem jönnek megnézni. Kicsit nyugodtabban tudtunk készülni.”

Holocsy Krisztina, a darab másik szereplője szerint úgy tűnhet, hogy a próbafolyamat céltalan a nézők nélkül, de bizakodóan tekint a jövőre.

„Szerencsés helyzetben vagyunk, hogy dolgozhatunk. Többször nem jöhettünk be az épületbe és a home office egy nagyon zárt dolog. Mondhatnám, hogy cél nélkül próbálunk, de ez sem igaz, mivel a nézők majd egyszer megnézhetik.”

Az előadás kétszereplős, kevés díszlettel és mozgástérrel, inkább a két szereplő párbeszéde és belső harcaik állnak a középpontban.

„Igyekeztem a realitásból kiindulni, de aztán bekerülhetünk a szereplők belső világába, majd kicsit elmozdulunk a krimi, a groteszk felé. Női groteszknek definiáltam ezt a darabot. Nagyon összecsengett a humorérzékünk”

– tette hozzá Garajszki Margit. Ezen kívül kiemelte a díszlet fontosságát, ami sokat hozzátesz ahhoz, hogy az előadás atmoszférája megfelelő legyen.

A darab rögzítése ma történik, online formában lesz megtekinthető. Jelenleg a Hamlet elérhető a színház weboldalán, a Csendes házat csak később nézhetjük meg. Pontos időpontot még egyelőre nem kaptunk.


(ha)