Silvio vendégei

Széky János | 2020. február 6. - 17:43 | Vélemény

Történt, hogy az elkötelezetten, sőt harcosan keresztény magyar kormány családi és ifjúsági ügyekért felelő államtitkára, Novák Katalin Rómában járt, és míg  miniszterelnöke, pártelnöke pódiuminterjút adott a Nemzeti Konzervativizmus nevű konferencián, ő találkozott Silvio Berlusconi volt olasz kormányfővel.

Silvio vendégei
Fotó: Novák Katalin Facebook-oldala

Hogy erre miért volt szükség, arra nem kaptunk magyarázatot. Berlusconi, mivel a korrupcióellenes törvény értelmében két évnél hosszabb időre szóló börtönbüntetése miatt nem tölthet be állami tisztséget Itáliában, csak romos – hét százalék körüli népszerűségű – pártjának elnökségét tartotta meg magának, különben az Európai Parlament egyszerű képviselője.

Negyedik, ez idáig utolsó miniszterelnöksége lemondással fejeződött be 2011 októberében, miután a költségvetési törvény szavazásán kiderült, hogy elveszítette a parlamenti többségét, tehát egy újabb bizalmatlansági indítványt nagy valószínűséggel nem élne túl. A többség elvesztéséhez az vezetett, hogy a kormányoldalról kezdtek átszállingózni a képviselők az ellenzékbe, részben Berlusconi népszerűtlen gazdaságpolitikája, részben a Rubygate miatt.

Utóbbinak a névadója egy Karima „Ruby” El Maghroub nevű tizenhét éves marokkói hastáncosnő volt, akit 2010-ben elfogott a rendőrség egy drága óra ellopásáért. Berlusconi személyesen szólt le Párizsból a milánói rendőrfőnöknek, hogy engedjék el a lányt, mert Mubarak egyiptomi elnök unokája (nem az). A vizsgálat során Ruby arról tájékoztatta a rendőröket, hogy az akkor épp hivatalban lévő miniszterelnököt a villájában tartott „bunga bunga party” nevű orgiákról ismeri.

Ezek az estélyek egy másik táncosnő, a tavaly 33 évesen váratlanul elhunyt Imane Fadil tanúvallomásai szerint csak amolyan fényűző sztriptízshow-k voltak – két prostituált például apácaruhából vetkőzött ki, mások rendőrruhából –, és évek múltán, másodfokon Berlusconit felmentették a zsarolás és a fiatalkorúak prostituálásának vádja alól, nem lehetett ugyanis bizonyítani, hogy az eurótízezrekért és ékszerekért valóban kapott is szexet. Ebből az ügyből sikeresen kimosták az ügyvédei, másból nem.

De akkor már különben is késő volt. A 2013-as választásokat Berlusconi pártja elvesztette, 2018-ban a negyedik helyre szorult, hosszas tündöklés után többé nem volt az olasz politika főszereplője.

Szóval ne keressünk politikai racionalitást abban, hogy a magyar államtitkár asszony megbeszélést folytatott a dél-európai válságállam kis pártjának többszörösen bukott politikusával, akivel jó társaságban nem dicsőség együtt mutatkozni. Ki kényszerítette rá, hogy találkozzanak? És miről tárgyaltak?

Tegyük fel, hogy Novák Katalinban élt valamiféle őszinte, nosztalgikus rokonszenv az agg, de fénykorában kétségtelenül ügyes és karizmatikus – és a média gyarmatosításában, a független sajtó gyepálásában, a korrupció intézményesítésében Orbánnak nyilván példát mutató – milliárdos-politikus iránt. Keresztény erkölcs ide, család- és ifjúságvédelem oda.

De megint csak: ki kötelezte, hogy ezt a nem túl fontos, nem is túl hasznos találkozót büszkén közhírré tegye egy facebookos fotó formájában, ahol sugárzó mosollyal. kézenfogva áll az érdekes színűre festett hajú, őt hátulról átkaroló Lovag mellett? Akinek a nőkhöz fűződö kapcsolatáról az újságolvasók túlnyomó többségének a „bunga bunga party” kifejezés jut először eszébe.

Ahogy Jávor Benedeknek, Budapest főváros brüsszeli képviselőjének is ez jutott eszébe egy Twitter-bejegyzésben:

Imádkozom, hogy ne keveredjenek össze a meghívók, nehogy [Novák Katalin] véletlenül egy ungabunga parti közepén találja magát a keresztény családi értékekről szóló eszmecsere helyett. A magyar családügyi államtitkár látogatása Silvio Berlusconinál #óistenem #ungabunga

Jávor Benedek asszociációja mérhetlenül feháborította Novák Katalint, és azonnal levelet küldött Karácsony Gergely főpolgármesternek – nem, nem azért, hogy tiltsa meg Jávornak, hogy egy bizonyos adat és kifejezés eszébe jusson, hanem hogy keressen más képviselőt, aki nem ír ilyen „primitív, ocsmány üzeneteket”.

A bunga bungára asszociálni tehát primitív és ocsmány dolog – a bunga bunga partyk megrendelőjével és fő résztvevőjével hercigeskedni ellenben kifinomult, sőt nemzeti és konzervatív dolog.

Novák Katalin reagálására hirtelenjében három magyarázatot tudok elképzelni: 1. Nem tudja, miről hírhedt Berlusconi. 2. Azt hiszi, hogy senki nem tudja, miről hírhedt Berlusconi. 3. Tudja és nem hiszi azt; de nem zavarja. Az első két esetben nem alkalmas politikusi posztra; van egy bizonyos szakmai és tájékozottsági minimum. A harmadik esetben elvileg alkalmas lehet, nagyon is, de nem feltétlenül a keresztény Európa és a hagyományos családi értékek védelmezőinek élcsapatában.

A szerző az Élet és Irodalom (Budapest) rovatvezetője